Henk Kuipers blijft vast zitten

Voormalig No Surrender-captain Henk Kuipers (foto) blijft vast zitten. Zijn advocaat had een verzoek gedaan om zijn voorlopige hechtenis op te heffen, maar de rechtbank wees dat donderdag af. Kuipers, die No Surrender in juli van dit jaar verliet, zei in de rechtszaal: ‘Ik wil nog maar een club: mijn familie.’ 

De Emmenaar werd op 12 december vorig jaar opgepakt en zit nu ruim acht maanden in voorarrest. Kuipers wordt verdacht van (zware) mishandeling, afpersing, bedreiging, diefstal met geweld en valsheid in geschrifte. Naast de voormalig No Surrender-leider zijn ook Theo ten V. (54) uit Klazienaveen, Rico R (41) uit Hulst en Klaas O. (51) verdachten. De laatste twee zitten niet meer vast.

Twaalf jaar

Voor de misdrijven waarvan Kuipers wordt verdacht kan hij twaalf jaar cel krijgen. Dan is opheffen van de voorlopige hechtenis niet passend, aldus de rechtbank. De rechters achten ook de kans op recidive hoog. Kuipers’ advocaat had om opheffing gevraagd, omdat de detentie van de Emmenaar grote invloed heeft op zijn gezin. Het feit dat Kuipers aan de slag kan als vertegenwoordiger bij een handelsonderneming was volgens de rechtbank ook geen reden om hem eerder vrij te laten. De inhoudelijke zitting van de rechtszaak zal waarschijnlijk begin volgend jaar plaatsvinden, zo schrijft Dagblad van het Noorden. 

Kleine Turk

Kuipers zal in een andere zaak worden gehoord als getuige. Het gaat hier om het proces tegen Ayhan B. uit Zwolle, voormalig “hoofd beveiliging” van No Surrender. Kuipers had B., wiens bijnaam de Kleine Turk luidt, onder zijn hoede genomen, nadat deze aan lager wal was geraakt. B. woonde enige tijd bij de No Surrender-captain en kwam veel in diens sportschool.

Halfnaakt

Ayhan B. zou volgens het Openbaar Ministerie in het clubhuis van de motorclub verschillende leden hebben mishandeld en afgeperst. Ook zou hij betrokken zijn geweest bij de bedreiging en afpersing van een oud-No Surrender-lid, die later ernstig werd mishandeld en halfnaakt in een bos bij Groningen werd achtergelaten. Ook B., die gedetineerd zit, is inmiddels geen lid meer van de motorclub.