Henk Kuipers overgeplaatst naar EBI in Vught

Voormalig No Surrender-captain Henk Kuipers is overgeplaatst naar de EBI (Extra Beveiligde Inrichting) in Vught. Dit bevestigt zijn advocaat Roy van der Wal tegenover Crimesite. Bij de politie is een anonieme tip binnengekomen dat er sprake zou zijn van vluchtgevaar.

Door Roel Janssen

De Emmenaar werd volgens zijn advocaat vrijdag overgeplaatst van de PI Leeuwarden naar de EBI in Vught waar hij veertien dagen in volledige beperkingen zit. Kuipers mag alleen contact hebben met zijn advocaat. Kuipers advocaat Roy van der Wal reageert tegenover Crimesite: ‘Cliënt Kuipers is inderdaad tijdelijk overgeplaatst naar de EBI in Vught. Ik heb begrepen dat er bij de politie een MMA-melding (Meld Misdaad Anoniem) is binnengekomen dat er sprake zou zijn van vluchtgevaar. En dat op basis van één enkele tip.’

‘Modelgevangene’

Van der Wal vervolgt: ‘Afgelopen woensdag bezocht ik cliënt en bespraken we het schorsingsverzoek dat over twee weken door de rechtbank wordt behandeld. In de PI Leeuwarden negen maanden lang te boek staan als modelgevangene die volledig ‘Groen’ scoort, maar twee weken voor de zitting willen vluchten? Dat maak je mij – zeker onder deze omstandigheden – niet wijs en ik denk overigens niemand die zijn gezonde boerenverstand gebruikt! Morgen zal namens cliënt beklag worden gedaan en zullen ook de hiermee samenhangende procedures worden opgestart.’

Acht maanden in voorarrest

Op 17 september is er weer een pro-formazitting tegen Henk Kuipers die op 12 december 2017 werd opgepakt en nu ruim acht maanden in voorarrest zit. Hij wordt verdacht van (zware) mishandeling, afpersing, bedreiging, diefstal met geweld en valsheid in geschrifte.

Verzoek afgewezen

Op 23 augustus deed Kuipers’ advocaat een verzoek tot opheffing subsidiair schorsing van de voorlopige hechtenis, maar de rechtbank wees dat verzoek af. Voor de misdrijven waarvan Kuipers wordt verdacht kan hij twaalf jaar cel krijgen. Dan is opheffen van de voorlopige hechtenis niet passend, aldus de rechtbank. De rechters achten ook de kans op recidive aanwezig.