Hiddema hoeft kroongetuige niet te betalen

Advocaat Theo Hiddema hoeft geen dwangsommen te betalen aan een voormalig cliënt omdat hij negatieve uitspraken tegen hem deed in zijn biografie. Dat heeft de voorzieningenrechter in Maastricht bepaald. Hiddema heeft ruzie met de cliënt, Pascal H., omdat die belastende verklaringen heeft afgelegd tegen onder meer Hiddema.

H. was eerst zelf verdachte in een omvangrijke vastgoedfraudezaak, maar besloot later te gaan samenwerken met justitie. Daarop kregen Hiddema en H. ruzie. In 2010 bepaalde de rechtbank dat Hiddema niet langer negatieve uitspraken over zijn voormalige cliënt mocht doen. Hij moest bovendien 10.000 euro betalen.

‘Geen normale verhouding’

De bewuste uitspraken waren opgenomen in de biografie van Hiddema. Daarom eiste H. een dwangsom van 15.000 euro, maar de voorzieningenrechter vindt dat Hiddema niet hoeft te betalen. Volgens de voorzieningenrechter was bij de rechtszaak in 2010 nog niet bekend dat er geen normale verhouding tussen raadsman en cliënt bestond, schrijft De Telegraaf. Dat werd eerder voor het Hof van Discipline wel vastgesteld. Als de rechter in 2010 dezelfde conclusie had getrokken als het Hof van Discipline, had de bodemrechter waarschijnlijk ook geen dwangsommen opgelegd, stelt de voorzieningenrechter.

De advocaat van Pascal H., Otto Volgenant, kondigt tegen de krant al aan dat hij bij het gerechtshof van Den Bosch in spoed-appèl gaat tegen de uitspraak.

De uitgeverij van de biografie heeft al boeken laten vernietigen waarin de uitspraken stonden. In een nieuwe druk zijn zeven pagina’s verwijderd waarin de uitspraken stonden. Het is niet duidelijk of de uitspraken alsnog in het boek komen.