‘Hoge Surinaamse kringen wasten drugsgeld wit’

Achter de historische inbeslagname van 19,5 miljoen euro in april 2018 op Schiphol gaan volgens het Openbaar Ministerie nog tientallen andere miljoenen aan Surinaams drugsgeld schuil, aldus De Telegraaf. Het Surinaamse wissel- en bankwezen werkte volgens de Nederlandse justitie mee aan witwassen op grote schaal.

(afbeelding uit archief)

75 miljoen

Dinsdag was de zitting in de strafzaak over de 19,5 miljoen waarin een aantal Surinaamse bedrijven terechtstaan. Het onderzoek “Juno” van het parket in Haarlem gaat over witwassen van 75 miljoen euro door drie banken en vijf geldwisselkantoren uit Suriname. Al dat geld zou per vliegtuig naar Nederland zijn vervoerd.

De geldbedragen van onbekende herkomst zijn aangeboden bij “cambio’s” en banken in Suriname. Bij wisselkantoren is in Suriname identificatie niet verplicht. Justitie gaat ervan uit dat het geld merendeels is verdiend met cocaïnehandel of met andere lucratieve maar illegale activiteiten in de goudwinning of bosbouw. Het OM laat volgens De Telegraaf nog sporenonderzoek naar de in beslag genomen biljetten doen om te kijken of er dna of vingerafdrukken op zitten van bekende criminelen.

Hongkong

De 19,5 miljoen euro aan contanten was via de Bank of China in Hongkong naar Nederland op weg gegaan. Justitie gaat ervan uit dat deze route moest verhullen wat de werkelijke herkomst was. Bovendien is deze route gevolgd vanaf 2013, nadat in Suriname bekend werd dat De Nederlandsche Bank (DNB) een meldplicht had voor dergelijke cashtransacties.

De verdachte Surinaamse financiële instellingen stellen dat de grote hoeveelheid cash die naar Nederland is verzonden wordt verklaard door het feit dat Suriname een “cash-economie” heeft. Door toeristen en bijvoorbeeld goudzoekers is er veel contant geld in omloop.

Zie het Twitter-verslag van Telegraaf-verslaggever Mick van Wely.