Hoger beroep tegen doodstraf in Marokko

De Nederlanders Shardyone S. (30) en Edwin R.M. (26) die vrijdag in Marokko de doodstraf opgelegd kregen, gaan tegen de uitspraak in hoger beroep. Dit meldt de NOS die hierover sprak met Edwins moeder.

Vergismoord

Haar zoon Edwin en zijn jeugdvriend Shardyone kregen de doodstraf opgelegd voor een aanslag in 2017 in de luxe koffiebar La Crème in Marrakesh waarbij de zoon van een rechter om het leven kwam. De twee jeugdvrienden uit Amsterdam Zuidoost zeggen onschuldig te zijn. Bovendien zou er sprake zijn van een ‘vergismoord’: het doelwit was Mustapha “Moes” F., eigenaar van de koffiebar. Maar hij wisselde net voor de moord van stoel waardoor de zoon van een rechter om het leven kwam.

Ridouan Taghi

Uit onderzoek van de Marokkaanse politie blijkt dat, vermoedelijk, Nederlands meest gezochte crimineel Ridouan Taghi de opdracht tot het liquideren van Mustapha el F. zou hebben gegeven. Maar volgens de moeder van Edwin waren de jeugdvrienden – van Dominicaanse en Antilliaanse afkomst – gewoon op vakantie in Marrakesh en hebben ze niets met de zaak te maken. ‘Edwin maakt makkelijk vrienden en ging wel met Marokkanen om, maar ik weet niet of dat de Marokkanen zijn die gearresteerd zijn.’

De moeder van Edwin doelt op de twee broers van Ridouan die 10 en 20 jaar cel hebben gekregen voor betrokkenheid bij de moord. Er zijn nog veertien andere Marokkanen, van wie zes de Nederlandse nationaliteit hebben, gearresteerd in verband met de moord. Het beoogde slachtoffer Mustapha el F. kreeg vijftien jaar cel.

Afschrikeffect

Volgens de rechtbank hebben de twee jongens al eerder te maken gehad met drugshandel, ontvoering, gewapende overvallen en poging tot moord. De moeder zegt dat ook dat niet waar is.

De Marokkaanse politie probeert al lange tijd de mede door buitenlandse Marokkanen welig tierende drugshandel en criminaliteit de kop in te drukken. Met zware straffen wil het land waarschijnlijk een signaal afgeven. De doodstraf wordt namelijk nog maar zelden opgelegd. Overigens is in Marokko de doodstraf sinds 1993 niet meer daadwerkelijk uitgevoerd maar omgezet tot (levenslange) gevangenisstraf.

Nederland benadrukt dat het zich ook in Marokko inspant tegen de doodstraf. Het hoger beroep start naar verwachting in oktober.