Hogere celstraffen voor helikopterbevrijding Roermond

Het gerechtshof in Amsterdam heeft negen verdachten in hoger beroep veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van 1 jaar tot 6 jaar wegens betrokkenheid bij de voorbereiding van een kaping van een helikopter en de poging tot bevrijding van Benaouf A. uit de gevangenis in Roermond op 11 oktober 2017.

Poging bevrijding

Anders dan de rechtbank veroordeelt het hof de mannen ook voor poging tot bevrijding. De rechtbank veroordeelde alleen vier verdachten wegens voorbereiding van kaping van een helikopter, tot gevangenisstraffen variërend van 24 maanden tot 30 maanden. Het Openbaar Ministerie had in hoger beroep gevangenisstraffen geëist van maximaal 9 jaar.
Benaouf A. zat in de penitentiaire inrichting in Roermond een straf van 12 jaar uit wegens medeplegen van een moord in Antwerpen in 2012. Volgens het hof zou hij met behulp van een gekaapte helikopter en een speciaal uit Colombia overgekomen piloot, moeten worden bevrijd.

De politie werd getipt over de actie en greep in voordat de mannen bij de te huren helikopter konden komen. De rechtbank oordeelde dat door dit vroegtijdig ingrijpen nog geen sprake was van zogenoemde uitvoeringshandelingen voor de bevrijding, wat vrijspraak van de poging tot bevrijding van de gevangene tot gevolg had. Bij de actie werd één van de bevrijders doodgeschoten door de politie.

Lange voorbereiding

Het gerechtshof heeft echter anders beslist en mede daarom veel zwaardere straffen opgelegd. Het gerechtshof acht daarvoor met name van belang dat de verdachten een langere periode bezig zijn geweest de daadwerkelijke bevrijding van A. te bewerkstelligen. Daartoe hebben zij onder meer een woning gehuurd, een hijsconstructie gemaakt om A. van de luchtplaats te takelen, een helikopterpiloot uit Colombia laten overkomen, een helikopter gehuurd, gestolen vluchtauto’s georganiseerd en telefonisch contact onderhouden met A. rond het tijdstip van de geplande bevrijding.
Straffen

Het hof heeft zes van de verdachten veroordeeld voor het medeplegen van de voorbereiding van de kaping van een helikopter, de poging tot bevrijding van een gevangene en het hiermee samenhangende bezit van (zeer zware) vuurwapens. Drie verdachten zijn veroordeeld voor medeplichtigheid hieraan.

De twee verdachten die de grootste rol hebben gehad, zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van 6 jaar. Eén mededader is veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf, de Colombiaanse helikopterpiloot heeft 4 jaar gevangenisstraf gekregen, evenals een andere medeverdachte. De laatste heeft 3 jaar gekregen.

Twee medeplichtigen zijn veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf en de ander heeft tenslotte één jaar gevangenisstraf gekregen.