‘Ik heb wat witte bananen nodig’

Paul van W. (foto), directeur van een transportbedrijf in Oosterhout die verdacht wordt van de smokkel van 3500 kilo cocaïne, zou rechtstreeks zaken hebben gedaan met leden van het Clan del Golfo, het grootste drugskartel van Colombia. Hij ontmoette hen onder andere in Panama, zo melden Colombiaanse media.

Ze baseren zich daarbij op politiebronnen, aldus het AD.

Operatie ‘Van der’

De Colombiaanse politie zelf twittert dat tijdens operatie ‘Van der’ in totaal 7500 kilo coke in beslag is genomen. Volgens de media in Colombia zou ook de 4000 kilo cocaïne die in Antwerpen werd onderschept bij hetzelfde onderzoek behoren. De ladingen hebben een geschatte straatwaarde van 300 miljoen euro. Beide zendingen waren afkomstig uit de Colombiaanse havenstad Turbo en hadden bananen als deklading.

DEA

Paul van W. stond al een tijdje in de belangstelling van de DEA, de Amerikaanse drugsbestrijdingsorganisatie, die onderzoek naar hem ging doen nadat hij op de radar was gekomen voor cokesmokkel in 2011 waarbij 2500 kilo tussen de perziken werd gevonden. Van W. werd daarvoor aangehouden, maar is uiteindelijk vrijgesproken. Het viel de Amerikanen op dat Van W. regelmatig in Zuid-Europa te vinden was waar hij opslaglocaties zocht voor fruit uit Zuid-Amerika. In het onderzoek bleek dat Van W. meetings had met Colombianen, waarvan wordt verondersteld dat ze leden zijn van het Clan del Golfo. De politie onderschepte ook communicatie, waaronder een bericht dat Van W. verstuurde: ‘Ik heb witte bananen nodig.’

“La Donna”

In totaal zijn er 13 personen aangehouden, afkomstig uit verschillende landen. In Nederland zijn dat  – naast Paul van W. – Luc B., Christel van B., Anton van der A. en Faysal B. Ook is er een Italiaanse vrouw gearresteerd die binnen de groep bekend staat als “La Donna”. Volgens de Colombianen zou de Italiaanse aan het hoofd van de cocaïnesmokkelorganisatie hebben gestaan.

14.000 kilo

Ernesto Duran, commandant van de Colombiaanse marine, stelt in en radio interview dat de groep ook ander havens in Europa zou hebben gebruikt om de cocaïne te importeren. Zo zouden in de Spaanse havenstad Algeciras zendingen van meer dan 14.000 kilo coke zijn onderschept.