In Amsterdam opgepakte Britse drugsdealer was acht jaar voortvluchtig

De 59-jarige voortvluchtige Brit die vorige week woensdag in Amsterdam werd opgepakt, is inderdaad drugsdealer Mark Liscott uit Birmingham. Crimesite schreef vorige week al dat het onbekend was of het om Liscott zou gaan. De Amsterdamse politie wilde dat noch bevestigen noch ontkennen. De Britse National Crime Agency (NCA) wist blijkbaar van niets en meldde aan Crimesite dat ze het aan het uitzoeken waren. Het nieuws is woensdagmiddag door NCA bevestigd.

Door Roel Janssen

Negen jaar cel

Mark Liscott uit Great Barr (Birmingham) stond op de Most Wanted-lijst in Engeland en werd in 2005 tot negen jaar cel veroordeeld vanwege hasjhandel. Nadat hij in 2012 in voorwaardelijke invrijheidstelling werd gesteld, sloeg hij op de vlucht en raakte hij volgens de Britse opsporingsdiensten opnieuw betrokken bij drugshandel. De Britse autoriteiten gingen er eerder vanuit dat hij mogelijk in Nederland zat ondergedoken. Dat bleek.

Amsterdam

Woensdagochtend pakte de politie Mark Liscott op nadat uit een ander onderzoek concrete informatie binnenkwam dat vanuit een woning in het Amsterdamse centrum mogelijk sprake was van drugshandel. Toen rechercheurs bij de voordeur kwamen, sprong Liscott aan de achterzijde van de woning vanaf het balkon naar een balkon op een lagere verdieping. Hij had 18.500 euro bij zich en kon direct worden gearresteerd.

68.000 euro

Tijdens de woninginval waarin de 59-jarige Brit verbleef, werd nog zo’n 50.000 euro cash geld aangetroffen. In totaal werd dus ruim 68.000 euro in beslag genomen. Daarnaast werden er in de woning diverse spullen aangetroffen die verband houden met drugshandel. Liscott zit vast op verdenking van witwassen en overtreding van de Opiumwet.

Liscott maakte vermoedelijk gebruik van een vals paspoort, waardoor zijn identificatie kennelijk langer duurde.