In VS veroordeelde Nederlander in Nederland vrij

De Verenigde Staten hebben dinsdag de wegens drugshandel veroordeelde Nederlander Jeroen van den E. (39) uitgezet naar Nederland. Van den E. bekende in een plea bargain schuldig te zijn aan drugssmokkel in samenwerking met de Colombiaanse guerillabeweging FARC, nadat hij in 2017 was uitgeleverd.

Terroristische organisatie

In de zaak voor het Southern District of New York werd hem drugssmokkel, samenzwering en het steunen van een terroristische organisatie (FARC) verweten. Op 6 februari van dit jaar bekende Van den E. schuldig te zijn. Daarbij werd in de overeenkomst afgesproken dat hij zou worden gestraft met de tijd dat hij in voorarrest heeft gezeten en dat hij naar Nederland zou worden uitgezet.

Reclassering

Hij blijft in Nederland nog vijf jaar onder toezicht van de Reclassering

Van den E. werd in 2015 aangehouden in zijn villa in Turnhout, België. De verdenking was dat hij had geholpen met Nederlandse criminelen en de FARC grote partijen cocaïne naar Europa te smokkelen.

In 2018 zegt de immigratiedienst van de VS 285.085 buitenlanders te hebben uitgezet, waarvan 90% na een veroordeling in de Verenigde Staten.

Zie ook:

‘Bewaker smokkelde telefoon voor cokeverdachte’