Inhoudelijke behandeling rechtszaak broer kroongetuige van start

Op donderdag 13 december 2018 vindt in de rechtbank Amsterdam de inhoudelijke behandeling plaats in de rechtszaak tegen de 40-jarige Shurandy S. die ervan wordt verdacht de broer van kroongetuige Nabil B. te hebben doodgeschoten op 29 maart 2018.

Bekentenis

Shurandy S. uit Hilversum heeft bekend dat hij Redouan B. in zijn bedrijfskantoor in Amsterdam-Noord heeft geliquideerd, maar hij zegt dat hij niet wist dat hij de broer van de kroongetuige was. S. deed zich voor als sollicitant toen hij B. doodschoot.

Dna

Twee dagen na de liquidatie werd S. als verdachte aangehouden. In de vluchtauto die werd gebruikt vond de politie dna-materiaal dat naar hem verwees. Shurandy S. heeft niets verklaard over opdrachtgevers of andere betrokkenen.

‘Nieuwe opdracht’

In oktober zei officier van justitie Caroline Cnossen in een tweede inleidende zitting tegen de hoofdverdachte er ‘ernstig rekening mee te houden’ dat Shurandy S. na de liquidatie van Redouan B. opnieuw opdracht kreeg om ‘een ander ernstig misdrijf’ te plegen ‘in opdracht van de Taghi-groep’. Daarmee kennelijk doelend op een groepering rond de voortvluchtige Ridouan Taghi, die wordt verdacht van het opdrachtgeven voor meerdere liquidaties.

Gwensley G.

In juli sprak de rechtbank in Amsterdam Gwensley G. (34) vrij van het bezit van de pistoolmitrailleur die vlakbij de plek van de liquidatie van Redouan B. werd gevonden met zijn dna erop. Wel werd hij veroordeeld tot één jaar celstraf waarvan vier maanden voorwaardelijk voor het bezit van het automatisch geweer en het pistool dat bij hem thuis werd aangetroffen. G. wordt niet verdacht van betrokkenheid bij de moord op de broer van kroongetuige Nabil B..

Inhoudelijke behandeling

Naast de moord wordt Shurandy S. verdacht van wapenbezit van een pistoolmitrailleur en pistool met geluiddemper. De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak begint op donderdag 13 december. De voorlopige hechtenis van S. is tot die datum verlengd. De rechtbank verwacht de zaak binnen een dag te kunnen behandelen.