Inside job: zes jaar cel voor overval geldtransport

Een ex-chauffeur van TNT heeft van de rechtbank in Amsterdam zes jaar cel gekregen voor deelnemen aan een gewapende overval in 2016 op het busje waar hij in reed.

Ontvoerd

Zijn broer krijgt dezelfde straf. Een derde man krijgt nog 2 maanden meer, omdat hij ook wiet heeft geteeld. De mannen hebben bij de overval de bijrijder van het busje gegijzeld en ontvoerd en de bus in brand gestoken. Drie andere mannen krijgen ook cel- en taakstraffen voor heling en witwassen. De straffen zijn vrijwel gelijk aan de eisen.

Inside job

De overval moet een inside job zijn geweest, concludeert de rechtbank: de bestelbus was namelijk helemaal niet herkenbaar als waardetransport. De overvallers moeten dus op een andere manier hebben geweten dat de bus kort daarvoor was volgeladen met luxe goederen. Bij de overval werden kostbare sieraden en exclusieve horloges buitgemaakt.

Bovendien was de bestuurder – kort nadat hij telefonisch contact had gemaakt met een van de overvallers – afgeweken van de geplande route en stonden de ramen van de bus open, waardoor een van de overvallers de bijrijder door het open zijraam kon bedreigen met een vuurwapen.

Vuurwapen

Het gebeurde op 15 december 2016 toen een man in de buurt van het Vondelpark in Amsterdam door het open zijraam van de bestelbus een vuurwapen op de bijrijder richtte. Daarna stapte de overvaller zelf in en dwong de bestuurder naar een afgelegen plek te rijden. De bestelbus werd daar door meerdere mannen leeggehaald en daarna, terwijl de bijrijder nog voor in de bus zat, in brand gestoken op de Riekerweg in Amsterdam.

Wasmand

Na een melding van een geweldsincident trof de politie drie weken later bij een huiszoeking een deel van de buit van de overval aan. De 41-jarige bewoner van deze woning krijgt nu een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden voor heling van de buit.

Van andere verdachten zijn op de buit vingerafdrukken aangetroffen. Bij deze mannen werden daarna huiszoekingen verricht: bij een 33-jarige verdachte trof de politie onder meer zes van de diefstal afkomstige horloges aan in een wasmand. Ook vond de politie een contant geldbedrag van ruim 7000 euro en een kilo wiet. Deze verdachte krijgt een taakstraf van 180 uur en een deels voorwaardelijke gevangenisstraf van 90 dagen voor witwassen en het bezit van wiet.

De mannen moeten ook een schadevergoeding van ruim 265.000 euro betalen aan TNT en de bijrijder van de bestelbus.