Internationale actie in drugsonderzoek

In het kader van een internationaal onderzoek naar het witwassen van opbrengsten van verkoop van synthetische harddrugs zijn op dinsdag 19 locaties in Nederland doorzoekingen verricht en op tien locaties in andere landen. 

Spanje

Er zijn drie aanhoudingen verricht en acht getuigen gehoord. Eén verdachte werd afgelopen week al aangehouden omdat die op het punt stond om uit te reizen naar Spanje. De hoofdverdachte in dit onderzoek is een 41-jarige inwoner van Zwaag die sinds begin juni 2014 in voorlopige hechtenis zit. Het onderzoek startte in november 2013 nadat een vrachtwagen met chemicaliën vanuit België naar een groot xtc-laboratorium in Borculo werd gevolgd. In juli 2014 werden tijdens een eerdere actiedag vijf verdachten aangehouden en werden er doorzoekingen verricht op 17 locaties.

Vermogen

De doorzoekingen van dinsdag waren hoofdzakelijk gericht op het traceren en in beslag nemen van vermogen, bankrekeningen, administratie, roerende en onroerende goederen. Op meerdere locaties werden chemicaliën en apparatuur om synthetische harddrugs te produceren aangetroffen. Ook werden een in werking zijnde hennepkwekerij en vier vuurwapens (waarvan één automatische) gevonden. Daarnaast werden er een speedboot, contant geld, bankrekeningen en administratie in beslag genomen.

Zes landen

De doorzoekingen vonden plaats in zes landen; Nederland, België, Duitsland, Zwitserland, Hongarije en Tsjechië. De drie verdachten die werden aangehouden zijn een 49-jarige inwoner van Ermelo, een 43-jarige inwoner van Hilversum, een 77-jarige inwoonster van Amsterdam en een 49-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Lijfsdwang

Van de hoofdverdachte loopt een ontnemingszaak van 10,5 miljoen euro. Daarnaast heeft de Belastingdienst een vordering op deze verdachte open staan van 3 miljoen. In februari werd deze man door het hof in Leeuwarden veroordeeld tot drie jaar lijfsdwang.