Justitie pakt criminele erfenissen af

De nabestaanden van 2 geliquideerde criminelen hebben onder druk van het Openbaar Ministerie afstand gedaan van de erfenissen van de vermoorde mannen. Het gaat om de familie van de Kroaat Ivan Serdarusic, die op 30 juli 2018 werd doodgeschoten in een Italiaans restaurant in de Beethovenstraat in Amsterdam-Zuid.

Ook de nabestaanden van crimineel Hennie Schipper uit Zandvoort hebben afstand gedaan van hun erfenis. Schipper werd op 17 juli 2017 doodgeschoten bij Motel Akersloot. Voor die moord is de 50-jarige Robert E. door de rechtbank veroordeeld tot 8 jaar cel.

Goudhandelaar

De weduwe en kinderen van Schipper doen via een schikking afstand van 400.000 euro, zo meldt Het Parool. Schipper deed zich voor als goudhandelaar, maar hield zich naar verluidt ook bezig met drugshandel en organiseerde illegale gokwedstrijden. Ook perste hij mensen af.

Dure Villa

Schipper en zijn echtgenote hadden volgens de belastingdienst onvoldoende inkomen om hun luxe leven te kunnen bekostigen. Ze reden in dure auto’s en woonden in een villa van 1,2 miljoen euro. Voor het verkrijgen van de hypotheek waren een valse werkgeversverklaring en loonstrook van de vrouw van Schipper aangeleverd. Als de nabestaanden van Schipper de schikking niet zouden hebben geaccepteerd zouden ze worden vervolgd voor witwassen en valsheid in geschrifte.

Rolex

De nabestaanden van Ivan Serdarusic hebben afstand gedaan van zijn zwarte geld, auto en Rolex. Ze voorkomen daarmee dat ze worden vervolgd voor witwassen.

Jaïr Wessels

Tegen de nabestaanden van de in Breukelen geliquideerde crimineel Jaïr Wessels loopt nog een procedure. Voor de liquidatie van Wessels was er al een witwasonderzoek naar de Amsterdamse crimineel gestart. Na diens dood richt zich dat op enkele nabestaanden omdat vermoed wordt dat Wessels hen crimineel verdiend vermogen heeft nagelaten. Zo werden bij eerdere doorzoekingen in deze zaak twee auto’s, een motorscooter, diverse dure sieraden, schoenen, tassen en meer dan € 250.000,= cash aangetroffen en in beslag genomen.

(Foto: archief).