Slachtoffer Beethovenstraat verdacht van cokesmokkel (VIDEO)

Ivan Serdarusic, de Kroaat die maandagmiddag 30 juli werd neergeschoten in een Italiaans restaurant in de Beethovenstraat, werd verdacht van betrokkenheid bij de smokkel van 100 kilo cocaïne. Dat schrijft Het Parool. De drugs werden in maart van dit jaar in beslag genomen in de Kroatische havenstad Rijeka aan de Adriatische Zee. 

De partij was verstopt in een container met oud-ijzer die afkomstig was uit Panama. Verschillende verdachten werden gearresteerd in een grote internationale politie-operatie onder de naam Nana. Er werden invallen gedaan in landen als Slovenië, Kroatië, Duitsland en Nederland. Ook de Amerikaanse DEA, Europol en justitie in Italië, Oostenrijk, Panama en Spanje waren bij operatie Nana betrokken. Daarbij werd ook twee Nederlanders aangehouden, waarvan een volgens Europol oorspronkelijk de Bosnisch nationaliteit had.

In de problemen

De vangst en arrestaties zorgden volgens Het Parool voor grote onrust in de Kroatische onderwereld. Volgens de krant is Serdarusic door de internationale politieactie mogelijk in de problemen gekomen. Hij werd wel verdacht van betrokkenheid bij de cokesmokkel, maar uiteindelijk niet vervolgd. Omdat hij in tegenstelling tot ander verdachten wel op vrije voeten kwam, kan men in de Kroatische onderwereld hebben aangenomen dat Serdarusic met de politie heeft gesproken en zijn bendeleden zo heeft verraden. De politie in Amsterdam onderzoekt ook nog andere scenario’s.

Hieronder een video van de arrestatie van enkele verdachten in Kroatië.