Justitie werkt aan wettelijk verbod MC’s

Justitie werkt aan een wet die een bestuurlijk verbod op motorclubs mogelijk maakt. Demissionair minister Blok van Veiligheid en Justitie zei dat dinsdag in de Tweede Kamer. Momenteel moet het Openbaar Ministerie naar de rechter stappen om een verbod af te dwingen. Het kabinet wil dat in de toekomst de minister een MC kan verbieden.

Hoge Raad

Na een verbod van de minister van Veiligheid en Justitie kan de betrokken club dan nog naar de rechter stappen om het verbod aan te vechten. Het Openbaar Ministerie maakte vorig jaar bekend dat ze een rechtszaak aan het voorbereiden is om Bandidos MC te verbieden. Daarna liet de minister weten te werken aan een procedure om alle criminele MC’s bij de rechter te laten verbieden.

Eerder strandde in 2009 een poging om de Hells Angels door de rechter te laten verbieden bij de Hoge Raad.

Overigens zal het nieuwe kabinet de wet naar het parlement sturen omdat het huidige demissionair is.

Emmen

De zaak kwam aan de orde omdat vorige week bekend werd dat de locoburgemeester van Emmen, Bouke Arends, dit voorjaar was ondergedoken in Engeland na ernstige bedreigingen, mogelijk vanuit kringen in de MC No Surrender. Hij sloot een clubhuis van die motorclub.

Eind 2016 heeft de Tilburgse burgemeester Peter Noordanus, voorzitter is van de Brabantse taskforce tegen drugscriminaliteit, een wettelijk verbod bepleit.

Minister Blok wil ook wetgeving lanceren die het uitwisselen van informatie tussen overheidsdiensten bij de bestrijding van georganiseerde criminaliteit makkelijker maakt. Officier van justitie Greetje Bos klaagde dit jaar in de krant dat privacywetgeving uitwisselen van informatie vaak in de weg staat.