Justitie wil nog miljoen afrekenen met Hells Angel

Justitie eist in de ontnemingszaak tegen het toenmalige kopstuk van de Hells Angels Harry S. (61) ruim 900.000 euro. S. was met Donald G. hoofdverdachte in een groep die beschuldigd werd van afpersingen, de Briard-zaak.

Witwassen

Die zaak eindigde in een nederlaag voor het Openbaar Ministerie. De officieren van justitie eisten lange gevangenisstraffen maar de verdachten werden goeddeels vrijgesproken van de afpersingszaken. Harry S. werd veroordeeld voor witwassen. De andere veroordeelden, zoals Donald G., hadden al schikkingsvoorstellen betaald maar Harry S. niet.

Justitie becijfert dat S. tussen oktober 2005 en oktober 2011 ruim een miljoen euro heeft uitgegeven. Hij heeft geen enkele verklaring willen geven voor de herkomst van een groot deel van dat geld. Het is dan ook aannemelijk dat de misdrijven waarvoor hij is veroordeeld, of andere strafbare feiten, ertoe hebben geleid dat hij zo’n 925.000 euro aan wederrechtelijk voordeel heeft behaald, zei de officier van justitie van het functioneel parket donderdag voor de rechtbank in Rotterdam.

Korting

Het Openbaar Ministerie past een kleine korting toe omdat de verdiensten van langere tijd geleden zijn, en omdat de veroordeling ook al weer vijf jaar geleden is. S. werd destijds vervolgd voor afpersing en witwassen, maar werd vrijgesproken van de afpersing. Overigens is een deel van de lange duur aan S. zelf te wijten, aldus de officier. Onderzoek aan zijn zeer beperkt aanwezige administratie was ook door een gebrek aan medewerking van de verdachte zeer lastig.