Kandidaat-politicus met 3 kilo heroïne gepakt

De 41-jarige Belg Rediart Cankja is door de Franse politie opgepakt vanwege de smokkel van 3 kilo heroïne. Cankja, van Albanese komaf, staat op de kieslijst van de CD&V-partij (Christen Democratisch en Vlaams). De CD&V is de tweede grootste partij van Vlaanderen. 

Cankja werd samen met Shpresa S., een Kosovaarse vrouw, door de Franse politie aangehouden in een stadje op de grens van Frankrijk en Zwitserland, op  enkele kilometers van Genève. In een speciaal geprepareerde ruimte in de auto, die op naam staat van Shpresa S., vond de politie 3 kilo heroïne. Volgens Belgische media zou S. vaker in drugskringen hebben verkeerd.

Onduidelijk

Het is vooralsnog onduidelijk wat de precieze betrokkenheid van Cankja met de smokkel is. Als tiener vluchtte hij uit Albanië via Duitsland naar België. Na een leven in de illegaliteit ging hij aan de slag als Albanees tolk, onder andere voor de politie. Daarnaast geeft hij inburgeringscursussen aan nieuwkomers uit Albanië.

Plan tegen internationale drugshandel

Over een maand zijn er gemeenteraadsverkiezingen in België. Rediart Cankja staat op de 46ste plaats van de CD&V-lijst in Antwerpen en op de 10de plaats van de CD&V-districtslijst  in Ekeren. Kris Peeters, lijsttrekker van de Antwerpse CD&V-afdeling, lanceerde zeer onlangs zijn StroomOpwaarts Plan tegen internationale drugshandel in de Belgische havenstad. Nu wordt dus een van zijn collega’s verdacht van heroïnesmokkel.

Nederland

In Nederland werd vorig jaar ook een kandidaat-politicus opgepakt vanwege mogelijke betrokkenheid bij misdrijven. Steven K., inmiddels voormalig kandidaat-raadslid van de lokale partij Stadsbelang Utrecht, wordt verdacht van verschillende plofkraken.