Kleine vliegvelden lek als een mandje

De Koninklijke Marechaussee (Kmar) pleit voor meer controles op de elf kleine luchthavens van Nederland. Er is op deze vliegveldjes geen permanent fysiek toezicht waardoor er relatief gemakkelijk mensensmokkel en drugstransporten kunnen plaatsvinden. 

Dat meldt Trouw.

Uit gesprekken met vertegenwoordigers van kleine ongecontroleerde vliegvelden blijkt dat de marechaussee lang niet altijd in staat is de vluchten, vooral die naar het Verenigd Koninkrijk, te controleren. Het is ook lastig voor de beheerders van de kleine luchthavens om hun omgeving in de gaten te houden. De kleine vliegvelden zijn meestal geopend van zonsopgang tot zonsondergang en kennen weinig bewaking. “Er zijn hekken maar je kunt zo het poortje open doen. Wat er ’s nachts gebeurt, zien we niet. We weten niet wat er in de hangars wordt gedaan”, zegt een medewerker van een kleine luchthaven die liever anoniem wil blijven tegen de krant.

Andere prioriteiten

Hoeveel en waar de Kmar controles uitvoert wil de marechaussee ‘vanwege operationele redenen niet melden’. De organisatie erkent dat wegens gebrek aan capaciteit andere prioriteiten worden gesteld en dat daardoor op vluchten vanaf kleine velden geen controle is.

Drugstransporten

Er hebben in het verleden dan ook verschillende malen drugstransporten vanaf kleine vliegvelden plaatsgevonden. In december 2016 bijvoorbeeld wordt de Nederlandse American Footballer Kevin B. gepakt op Biggin Hill Airport, een vliegveldje in het zuidoosten van Londen. Hij heeft 12 kilo cocaïne bij zich. Bourne is op een vliegtuigje gestapt op Breda International Airport. Waarschijnlijk heeft hij vaker op die manier drugs naar Engeland gesmokkeld. 

Piper Arrow

Eerder dat jaar was John B. met zijn Piper Arrow opgestegen van vliegveld Hilversum. Hij landde op 22 juni op het vliegveldje van Rochester, in het zuidoosten van Engeland. Nadat hij in een nabijgelegen hotel is ingecheckt, valt de politie zijn hotelkamer binnen en vindt 22 kilo coke. Ook de 53-jarige John B. heeft naar alle waarschijnlijkheid vaker drugstransporten gevlogen. 

Teuge

Vorig jaar januari werd op het vliegveldje van Teuge 60 kilo heroïne onderschept, die afkomstig was uit Engeland. De Kmar was getipt door de Engelsen.

De Engelse autoriteiten hebben in 2016 al de controles op kleinere vliegvelden in de UK verscherpt. Mede daardoor liepen Kevin B. en John B. tegen de lamp.