Dit klopt niet in Netflix’ Chapo (UPDATE)

El Chapo betekent “de Kleine” maar het leven van Joaquín Archivaldo Guzmán Loera (inmiddels gevangen in de VS) was larger than life. Voor de Netflix-serie “El Chapo” hoefden de scenarioschrijvers dus niet veel te verzinnen. Of toch wel?

Tunnel

Chapo was anders dan El Güero (zijn bondgenoot) niet de crimineel die paradeerde met diamant ingelegde klassieke handvuurwapens of voor een feestje tientallen prostituees naar afgelegen haciënda’s liet invliegen.

Guzman had stijl. Toen hij in 2015 voor de tweede maal ontsnapte uit een extra beveiligde inrichting deed hij dat in een geventileerde tunnel van twee kilometer op motorfiets die op rails was gemonteerd.

Clichés

De “El Chapo” van Netflix biedt minder clichés en veel meer feiten dan eerdere pogingen om het leven van de kleine (maar bloeddorstige man) te dramatiseren. Bijvoorbeeld de gevechten om de controle over Tijuana (grensovergang naar San Diego) en het coke-transport met de groene pepers zijn historisch juist.

Toch klopt het niet allemaal.

  1. Als Chapo nog een nobody is omzeilt hij in de serie zijn cocaïne-supervisor van het (toenmalige) Guadalajara-kartel om persoonlijk op audiëntie te gaan bij Pablo Escobar in Colombia om een snellere route door Mexico naar de Verenigde Staten voor te stellen. Een idiote gedachte. Hij had nooit Escobar te spreken gekregen en/of hij was weggeveegd en/of geëindigd in een greppel.
  2. Het idee dat tijdens zijn eerste detentie de gevangenis-autotoriteiten geheel niet corrupt zouden zijn is belachelijk. In iedere bajes in Mexico bestond (en bestaat) corruptie tot op het hoogste niveau.
  3. Behalve (bijvoorbeeld) het levend van een hoge brug werpen van de twee kinderen van El Güero en het naar hem opsturen van het hoofd van hun moeder in een ijskist, blijft de horror van het geweld onder het werkelijke niveau. Minder lichamen, minder afgrijselijke folteringen. Het moet wel leuk blijven voor de Netflix-kijker (hoewel in de vroege jaren het geweld ook minder excessief was).
  4. Dat de corruptie van het Sinaloa-kartel reikte tot in de administratie van het presidentieel paleis is waar. Of toenmalig president Salinas de Gortari zich werkelijk persoonlijk inzette voor de arrestatie van Chapo in 1993 in Guatemala is onderwerp van debat.
  5. De acteurs die El Chapo’s familie en streekgenoten spelen beantwoorden aan het stereotype beeld dat de Noord-Amerikaan en de Europeaan van Mexicanen hebben: donkere types. Mensen uit Sinaloa zijn vaak veel lichter en blonder.
  6. In het algemeen komen de boeven wat boerser en minder sophisticated over dan de Siciliaanse mafiosi uit de Verenigde Staten in bijvoorbeeld The Godfather of The Sopranos. Dat terwijl het tegendeel waar is: er is waarschijnlijk geen criminele organisatie geweest die (nog altijd) slimmer opereerde dan Sinaloa onder El Chapo.

Maar, er is nog maar één seizoen uit, dat speelt tot aan 1993. Seizoen twee volgt in september. Bron InsightCrime.

Zie het enige echte videomateriaal van El Chapo (uit 2015):

https://youtu.be/-7gzl2ZI1kE