Kroongetuige haalt verhaal uit media (COLUMN)

Een kroongetuige kan zijn verhaal met informatie uit de media bij elkaar sprokkelen.


Door Inez Weski

Politie en media krijgen desinformatie toegespeeld, zo blijkt uit gekraakte pgp-Ennetcomberichten. Justitie en opsporingsinstanties gaan hier zeer lichtzinnig mee om. Kritiekloos en dankbaar lijkt men de kroongetuige als een sluipwesp met zijn mogelijk door derden aangestuurde valse informatie in de armen te sluiten. Zoek het leven van de sluipwesp op internet en het beeld van de achtergebleven gastheer van die wesp zal u altijd bijblijven

Ze zijn verbaasd als deze zich ontpopt en zich een verwoestende weg door het dossier baant. Vaak wordt bij de kroongetuige nauwelijks doorgevraagd of onderzocht op bronnen van wetenschap.

Internationaal bij voorbeeld in Italie met zijn “pentiti” wordt al juist vanwege de vaak dramatische gevolgen van het gebruik van kroongetuigen op die methode terug gekomen.

In de Staatsliedenbuurt-zaak bleek onlangs eveneens uit de Ennetcom-data dat sprake moet zijn geweest van personen die bij de politie en de rechter op aansturing van derden valse informatie hebben gegeven ten laste van de verdachten. Zo kan je iemand zomaar levenslang bezorgen of de EBI inpraten.

Je zou toch mogen verwachten, dat in de zaak betreffende die kroongetuige Nabil B. inzake mijn cliënt Ridouan T. door het Openbaar Ministerie is doorgevraagd of hij cliënt überhaupt ooit heeft gezien of gesproken. Het onderzoeksteam moet, neem ik aan, onderhand weten, dat die meneer “kroongetuige” B. nimmer cliënt T. heeft gesproken of met hem heeft gecorrespondeerd en hem überhaupt ook nooit heeft gezien.

Dat is namelijk ook wat mijn cliënt stelt. Toch wordt die man als kroongetuige de media in gegooid en zal te zijner tijd zoals de meeste “kroongetuigen” opgebruikt langs de kant van de weg worden gezet. En ondertussen werden alvast zelfs foto’s van mijn cliënt getoond in de media, zodat het geen zin meer heeft voor een verdediging die man nog te ondervragen bij voorbeeld om mijn cliënt te beschrijven of wie dan ook als getuige op zo’n toch redelijk belangrijk detail te kunnen ondervragen. Die foto’s werden vreemd genoeg al voor de uitzending van Opsporing Verzocht kennelijk door de politie verspreid.

Zondag al op een obscure site met de naam Boevennieuws (van anonieme personen) en maandag bij de Telegraaf. Foto’s die volgens mij niet anders dan van de politie uit ennetcom afkomstig kunnen zijn.

Ik zal het Openbaar Ministerie vragen ook daarnaar onderzoek te doen, dus hoe dat kennelijke lek figureert in de opsporing en in het proces tegen cliënt T.. Het is wel inmiddels duidelijk met deze foto’s en die al verspreidde belastende verhalen, dat een volledig pakket op straat wordt gestrooid en geen sprake meer zal kunnen zijn van een onbevangen eerlijk proces, dat allerlei personen gevaar gaan lopen door eventuele verwisseling met die foto’s en nog verder een oorlog van valse propaganda wordt aangewakkerd.

Een proces dat geheel buiten op de stoep door het Openbaar Ministerie wordt gevoerd. Ik moet nog steeds vernemen waar mijn cliënt van wordt verdacht, en welke rechtbank de zaak behandelt. Ik moet blijkbaar langs de stoep tussen de rommel mijn dossier bij elkaar komen rapen.

Inez Weski is advocaat te Rotterdam