Kroongetuige Nabil B. gaat pgp-telefoon aan justitie geven (UPDATE)

De rechtbank Amsterdam is in de beveiligde zittingszaal op Schiphol begonnen met het horen van kroongetuige Nabil B. (32) in de Marengo-zaak tegen zestien verdachten die van meerdere liquidaties worden verdacht. In zijn verklaringen heeft B. onder meer Ridouan Taghi beschuldigd van het opdracht geven van moorden.

Donderdag maakte de Amsterdamse rechtbank een begin met het verhoor van kroongetuige Nabil B. (32). Samen met de gekraakte pgp-gesprekken zijn zijn verklaringen de crux van het bewijs tegen de voortvluchtige Ridouan Taghi en Saïd Razzouki, en veertien andere verdachten.

Kankerleugenaar

Aan het begin van het verhoor, het eerste van talloze die de komende jaren nog zullen volgen, maakte Mohamed R. Nabil B. uit voor ‘kankerleugenaar’. Dat was nadat advocaat Nico Meijering had gesuggereerd dat Nabil B. plannen had gemaakt om zijn eigen vader te laten ombrengen, hetgeen B. ontkende.

B. beschreef zichzelf donderdag voor de rechtbank als een boef tussen de boeven, de broers Razzouki en Taghi. Met Mohamed Razzouki (37), de broer van de voortvluchtige Saïd had hij het meeste contact. Volgens B. was er sinds 2006 een vriendschappelijke relatie die ook zakelijk was, en een dagelijks contact. Hij deed mee aan de handel in drugs van de broers Razzouki en met Taghi. Hij bekende wel eens cocaïne te hebben ‘gestasht’ maar ontkende deel te hebben genomen aan importen.

Verraad

Hij was zelf ook betrokken bij een tweetal liquidaties: eerst die op Ranko Scekic en toen in januari 2017 op Hakim Changachi. Die laatste was een jeugdvriend van hem en de moord was een vergissing. Hij sprak erover met de familie Changachi. Het gerucht kwam in de wereld dat hij kroongetuige zou worden. Niet lang na die liquidatie zei hij van Mohamed Razzouki te hebben gehoord dat Taghi hem wilde laten vermoorden. ‘Mijn eigen vrienden wilden mij vermoorden’, zei B. ‘Toen was het game over’ en zegt daarna hebben besloten kroongetuige te worden. Hij zegt dat het feit dat zijn vrienden hem wilden vermoorden ‘ook verraad’ was.

Hij zegt dat er inhoudelijk over liquidaties gesproken met Razzouki en Taghi. Die laatste zou hebben ontkend dat hij achter de aanslag op Hakim Changachi zou zitten. (tekst gaat verder onder de reclame)

Pgp-telefoon

B. werd in 2017 in een wapenzaak aangehouden en kwam vast te zitten. Het besluit naar justitie te gaan nam hij pas definitief nadat hij in het najaar van 2017 in de penitentiaire inrichting illegaal de beschikking kreeg over een pgp-telefoon. Afzender was Mohamed Razzouki.

Advocaat Meijering bracht ter zitting die telefoon ter sprake. Opvallend was dat het Openbaar Ministerie hierover niets wilde zeggen, en dat het erop leek dat justitie onbekend was met het bestaan van die telefoon. Waar die telefoon zich nu bevond wilde Nabil B. niet zeggen, hij leverde hem niet in bij justitie.

Overdragen

Met de telefoon zei B. geruchten de kop in te hebben willen drukken dat hij kroongetuige zou worden. Hij maakte zich zorgen over zijn veiligheid. Hij communiceerde met de broers Razzouki en met Taghi. Die geheime communicatie vanuit de bajes was voor B. de ’smoking gun’ om kroongetuige te worden, zei hij donderdag.

Hij zei bereid te zijn die telefoon (inclusief wachtwoorden) nu aan het Openbaar Ministerie over te dragen. De inhoud daarvan kan belangrijk zijn voor het bewijs in het proces. Vrijdag is er nog een pro forma-zitting waarin over de voortgang van het proces en de voorlopige hechtenis zal worden gesproken. Daarna volgt er over drie maanden weer een pro forma-zitting. Het verhoor van Nabil B. zal op een latere datum worden voortgezet. Zicht op een datum voor een inhoudelijke behandeling is er nog niet.

Lees hieronder tweets van verslaggevers die in de zaal aanwezig waren: