Negende verdachte overval goudsmelterij voor de rechter

Een later opgepakte verdachte van de overval op de goudsmelterij in Amsterdam-Noord in mei 2021 verscheen donderdagmorgen voor de rechter. Hij werd opgepakt, door een match in een gezichtsherkenningssysteem.

Beeld: restanten van de door overvallers in brand gestoken Porsche Cayenne bij Broek in Waterland (fot0: Joost van der Wegen)

Aangehouden

Deze negende verdachte, de 37-jarige uit Lille afkomstige Fathi A., stond op 28 oktober al terecht tijdens een eerdere pro-formazitting. De rechtbank verlengde toen zijn voorlopige hechtenis. Hij werd in mei 2022 in zijn woonplaats aangehouden, een jaar na de geruchtmakende overval op het bedrijf Schöne Edelmetaal.

Herkend

De verdenking tegen A. komt er volgens het Openbaar Ministerie op neer dat hij door de Franse politie is herkend als een van de overvallers die met twee verdachten is weggevlucht in een Audi S4. Na het in brand steken daarvan zijn zij met een klaarstaande BMW naar een safe house in Rotterdam gereden.

Verdacht

De man wordt verdacht van diefstal van de metalen, het bedreigen met geweld van medewerkers van de goudsmelterij en Brinks waardevervoer, het beschieten van politieauto’s met een automatisch wapen tijdens zijn vlucht (gekwalificeerde doodslag), en het in brand steken van de vluchtauto’s.

Camerabeelden

A.’s advocaat Guy Weski laat Crimesite weten dat zijn cliënt niet geschoten kan hebben, omdat hij in de auto zat die niet bij de achtervolging richting Broek in Waterland aanwezig was. Op die route zou de beschieting hebben plaatsgevonden. Wel werden op de loop van een wapen van een van zijn medeverdachten dna-sporen gevonden van A. Hij ontkent betrokkenheid.

A. werd volgens Weski opgespoord, nadat camerabeelden die van hem in Rotterdam werden gemaakt, door de Franse politie in een systeem van gezichtsherkenning zijn ingevoerd. Dat leverde een match op. Hoewel dat ging om een grote groep gelijkenden: ‘Hij dook op in een pool met gezichten en gegevens van 400 anderen.’

Veroordeeld

De andere acht verdachten verschenen eerder ook al voor de rechter en zijn al veroordeeld tot lange gevangenisstraffen.

Een andere verdachte in de zaak is inmiddels al twee keer aan justitie ontkomen. De Brusselse crimineel Ibrahin Akhlal zat in België een gevangenisstraf uit van 21 jaar, maar ontsnapte in 2020. Daarna was hij betrokken bij de overval in Amsterdam-Noord. Een jaar later werd hij gepakt in het land Guinee, maar ook daar wist hij weer te ontsnappen, met de hulp van gevangenispersoneel.