Lagere straffen voor Kasteelmoord

De Zeeuw Evert de C. is in hoger beroep veroordeeld tot 20 jaar cel voor zijn betrokkenheid bij de Belgische Kasteelmoord. Door de rechtbank was hij nog veroordeeld tot 27 jaar cel. Ook andere betrokkenen kregen lagere straffen.

Evert de C. regelde de moordenaar die de Belg Stijn Saelens (foto) om het leven bracht. Saelens werd in 2012 vermoord bij zijn kasteeltje in Wingene, in de buurt van Brugge. De opdracht voor de moord werd gegeven door de schoonvader van het slachtoffer, André Gyselbrecht. Die vreesde dat Sealens zijn gezin (en dus ook de dochter van Gyselbrecht) zou meenemen naar sekte in Australië. Gyselbrecht kreeg in hoger beroep een celstraf van 21 jaar – de rechtbank had hem nog tot 27 jaar veroordeeld.

Eindhovenaar

Evert de C. schakelde op zijn beurt Eindhovenaar Ronnie van Bommel in. Die was destijds terminaal ziek. Van Bommel voerde de opdracht uit, samen met zijn neef Roy L. Laatstgenoemde kreeg in hoger beroep 15 jaar cel. Van Bommel overleed in 2012 aan kanker. Het lichaam van Saelens werd begraven op het erf van Pierre S. Die werd in hoger beroep veroordeeld tot 19 jaar gevangenisstraf.

De vier Heemskinderen

De naam van De C. is ook opgedoken in het dossier van de verdwijning van Herman Ploegstra. De twee woonden in het zelfde dorp, het Zeeuwse IJzendijke. De C. is nooit vervolgd voor de verdwijning van Ploegstra. Eind maart van dit jaar werd er nog gezocht naar het lichaam van Ploegstra, onder andere bij hotel De vier Heemskinderen, dat eigendom is van Evert de C. De C. zegt niets met de verdwijning van Ploegstra te maken te hebben.

Lees ook: Twin Peaks in de Zeeuwse klei: het mysterieuze dubbelleven van Herman Ploegstra (€)