Lange celstraffen voor ripdeal-schutters

De twee mannen die worden verdacht van doodslag op Ray Tensaini in Almere in 2019, zijn door de rechter schuldig bevonden en veroordeeld tot gevangenisstraffen van 14 jaar.

Foto boven: Youssef Ben Hamou wordt gezocht en staat op de Nationale Opsporingslijst

Schieten

‘We kwamen binnen en het schieten en alles, het was gewoon gelijk.’

De ripdeal die op 21 december 2019 in Almere plaatsvindt, neemt alles bij elkaar nog geen twee minuten in beslag.

Beveiligingscamera’s leggen vast hoe de daders en de slachtoffers gezamenlijk een appartementencomplex aan het Stadhuisplein in Almere-Stad binnenlopen. Een paar momenten later ligt de 35-jarige Ray Tensaini levenloos op de grond en gaat een overvaller ervandoor met de drugs en het geld.

Gevecht

Wat er allemaal plaatsvond in het appartement van Tenzaini die middag, kon volgens de rechter bewezen worden verklaard tijdens de rechtszaak tegen de twee verdachten: Younes el M. (21) en Youssef Ben Hamou (26), zie beeld boven, uit Amsterdam en Kudelstaart.

De twee trokken direct na binnenkomst in het appartement (zie beeld onder) hun wapens, waarop een gevecht ontstond. Daarbij werd Tensaini in zijn borst geraakt. Hij stierf ter plekke.

Deal

De rechter stelt in zijn uitspraak vast dat de twee verdachten gericht bezig waren geweest met een ripdeal, om een partij cocaïne. De halfbroer van Tensaini verklaart na de schietpartij aan de politie dat zijn broertje ‘een deal had met een paar Marokkaanse jongens’, dat ‘die jongens op zijn broertje en hem geschoten hebben’ en ‘dat zijn broertje nu dood op de grond ligt.’

Vlucht

Het afluisteren van telefoongesprekken tussen de verdachten toonde aan dat ze van plan waren de overval te plegen. Ook hadden ze eerder een peilbaken onder de auto van het slachtoffer geplaatst. M. kon kort na de schietpartij worden aangehouden, maar H. is inmiddels op de Nationale Opsporingslijst geplaatst. Hij sloeg op de vlucht en is nog steeds niet gevonden. Hij wordt ook al gezocht voor het voorbereiden van een roofmoord op drugshandelaar Hensley B. in 2017.

Slagen

De twee daders zijn allebei veroordeeld tot ‘gekwalificeerde doodslag’. Daar is sprake van als de dader bij het plegen van een ander strafbaar feit doodslag heeft gepleegd om die misdaad te laten slagen. Een voorbeeld hiervan is wanneer tijdens een gewapende overval iemand wordt doodgeschoten.

14 jaar was eerder ook al door justitie geëist.

 

https://youtu.be/S82BqOi75qc