‘Langer vastzetten brengt juist risico’s’

Het plan van minister Dekker van rechtsbescherming om veroordeelde criminelen maximaal twee jaar eerder op vrije voeten te laten komen kan negatief uitpakken. Het Algemeen Dagblad publiceert over een onderzoek hiernaar van de Erasmus Universiteit. Mogelijk gaan juist meer criminelen recidiveren.

Meer tijd nodig

Nu komen delinquenten vaak onder voorwaarden en begeleiding vrij na tweederde van hun straf te hebben uitgezeten. Minister Sander Dekker wil voorwaardelijke invrijheidstelling maximaal twee jaar voor het einde van hun straf mogelijk maken.

Veroordeelde mensen verliezen vaak hun relatie, werk en huis als ze langer vastzitten. De onderzoekers concluderen dat juist mensen die lange straffen hebben gehad meer tijd en toezicht nodig hebben om een nieuw leven op te kunnen bouwen en niet opnieuw strafbare feiten gaan plegen. Twee jaar is dus ‘te kort’, aldus de onderzoekers.

Calculerend gedrag

Officieren van justitie waarschuwen voor calculerend gedrag bij beroepscriminelen. Die zouden juist kunnen bedanken voor voorwaardelijke invrijheidstelling omdat ze zo proeftijd en verder toezicht kunnen voorkomen. De vrees is dan dat juist de mensen voor wie het toezicht bedoeld dit ontlopen.

Nu komt 86 procent van de gedetineerden na tweederde van hun straf vrij. Het is wel zo dat hieraan steeds vaker, en meer, voorwaarden worden gesteld en dat mensen frequent opnieuw in detentie gaan omdat ze de voorwaarden overtreden.

Het definitieve wetsvoorstel van Dekker is nog niet klaar en de minister heeft laten weten dat het nieuwe onderzoek hierin wordt meegenomen.