Limburg wil motorclubs gaan verbieden

Zuid-Limburg wil individuele chapters van motorclubs gaan verbieden. Dat zegt Onno Hoes, burgemeester van Maastricht en hoofd van de Veiligheidsregio, tegen De Telegraaf. De aanleiding van de voorgenomen harde aanpak is een schietpartij die vorige week in Sittard plaatsvond, waarbij drie Hells Angels gewond raakten.

De Hells Angels waren het doelwit van leden van de rivaliserende motorclub Bandidos. Het incident vond plaats in een woonwijk. De Bandidos vestigden zich vorig jaar in Limburg, waarna er grote onrust is ontstaan. Eerder waren er al ontploffingen bij de woning van de president van de Bandidos, eveneens in een woonwijk.

Criminele activiteiten

Hoes wil de chapters nu gaan aanpakken omdat een algeheel verbod op motorclubs moeilijk te regelen is. Chapters verbieden is echter ook gemakkelijker gezegd dan gedaan, realiseert Hoes zich. ‘Dan moet je wel in kaart hebben dat deze groepen zich bezighouden met criminele activiteiten’, zegt hij in De Telegraaf.

De schietpartij in Sittard was volgens de krant voor beide motorclubs aanleiding om zich in Kerkrade te laten zien. De Bandidos trokken nog dezelfde avond naar het clubhuis van de Hells Angeles op het centrale plein, waar de ramen met stickers werden beplakt. De Hells Angels gingen vrijdag 8 mei opvallend op verschillende terrassen zitten. De politie was toen aanwezig met honden, volgens omstanders was er sprake van een ‘intimiderende sfeer’.