‘Medewerker DJI negeert rechtbank’ (UPDATE)

Volgens Louis de Leon, advocaat van No Surrender-oprichter Klaas Otto, zit zijn cliënt nog steeds op de afdeling Beheersproblematische Gedetineerden (BPG) in de PI in Vught. Dat is opmerkelijk omdat de rechtbank op 2 februari had aangegeven dat Otto naar een lichter gevangenisregime zou mogen. 

Een medewerker van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) heeft die aanwijzing van de rechtbank naast zich neergelegd. Het gaat om een zogenaamde selectiefunctionaris. Hij of zij bepaalt op welke afdeling in welke PI iemand terecht komt. Klaas Otto kan bij de RSJ (Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming) in beroep tegen de beslissing van de DJI. Een dergelijke uitspraak van de RSJ is bindend. Het is nog niet bekend of Louis de Leon zich namens Otto zal wenden tot de RSJ.

Psychisch zwaar gebukt

De rechtszitting van Klaas Otto is vrijdag begonnen. De oud-topman van No Surrender was zelf  niet aanwezig bij de rechtszitting. Hij zou psychisch zwaar gebukt gaan onder het strenge gevangenisregime en daardoor niet in staat zijn om in de rechtszaal te verschijnen. Volgens De Leon is zijn cliënt geestelijk in de war en toont hij verschijnselen van een soort burn out. Otto zou regelmatig ‘onmenselijk’ worden gevisiteerd, vaak worden hem handboeien omgedaan, en hij verblijft frequent in een isolement. Otto zou geestelijk onbekwaam zijn en zich daardoor niet kunnen verdedigen. Het OM ontkende vanochtend tijdens de rechtszitting dat Klaas Otto in een zwaar regime in de PI in Vught verblijft en beschuldigde hem van muggenzifterij.

UPDATE: de rechtbank wil een onafhankelijke rapportage over de psychische toestand van Klaas Otto. Die moet uiterlijk dinsdagochtend gereed zijn. Tot die tijd wordt de zaak geschorst.

Mishandeling

Otto wordt verdacht van onder andere witwassen, brandstichting, mishandeling en afpersing. Hij zit inmiddels 20 maanden in voorlopige hechtenis, waarvan een half jaar in het strenge regime van Vught

Otto belandde in Vught nadat er bij de politie een tip was binnen gekomen dat hij officier van justitie Greetje Bos ‘iets zou willen aandoen’. Volgens De Leon zijn de vermoedens van een aanslag onzinverhalen, bedoeld om een inktzwart beeld van zijn cliënt te schetsen.