Medewerkers fruitbedrijf in gevaar door blunder van het OM

Door een blunder van het Openbaar Ministerie Oost-Nederland zijn medewerkers van fruitbedrijf De Groot Fresh Group uit het Gelderse Hedel in gevaar gebracht. Door de blunder van het OM belandde gegevens van de medewerkers in een strafdossier van een cocaïneonderzoek. De eigenaren van het bedrijf ontvingen berichten van criminelen dat ze geliquideerd zouden worden, als ze niet zouden betalen voor een partij coke die bij het bedrijf werd ontdekt.

(foto: archief)

Dat meldt De Telegraaf.

Bij het bedrijf, dat niets met drugssmokkel te maken heeft, zijn meerdere malen zendingen cocaïne gevonden die verstopt waren tussen ladingen fruit. Zo ook dit voorjaar toen 400 kilo coke werd ontdekt. De eigenaren van het bedrijf werden door criminelen verantwoordelijk gehouden voor het “verlies”. Ze moesten een miljoen euro betalen ter compensatie, zo kregen ze van de criminelen te horen. Zouden ze dat niet doen, dan zouden ze worden geliquideerd. De eigenaren stapten naar de politie en worden sindsdien zwaar beveiligd door het OM en door pariculiere beveiligers.

Aangifte

Mar ook zijn gegevens van andere personeelsleden bij criminelen terecht gekomen. Dat gebeurde nadat het bedrijf aangifte had gedaan. Fresh Group overhandigde daarna in vertrouwen personeelslijsten aan politie en OM omwille van het onderzoek. Dit om bijvoorbeeld na te gaan in hoeverre werknemers mogelijk een dubbelrol zouden spelen. Maar toen is een grote fout gemaakt. De lijsten met namen van personeelsleden werden per ongeluk toegevoegd aan het strafdossier, waardoor ze bij verdachten belandden.

Dreiging

Het Openbaar ministerie tegen De Telegraaf: ‘In het onderzoek naar de dreiging richting een Gelders bedrijf is een lijst met personeelsgegevens terecht gekomen in het dossier. Daardoor hebben verdachten toegang gekregen tot deze lijst. De personeelsgegevens waren relevant in het onderzoek omdat ze nodig waren voor een dreigingsinschatting. Bij de vorming van het dossier hadden deze gegevens verwijderd moeten worden door de politie en het OM, dit is niet gebeurd. Daardoor hebben de verdachten de lijst kunnen inzien. We betreuren dat dit gebeurd is.’

‘Geen aanwijzingen’

De personeelsgegevens zouden bij 3 verdachten terecht zijn gekomen waarvan er nog 2 vast zitten. ‘Het bedrijf en de medewerkers zijn geïnformeerd. Het onderzoek is gestart in mei, en sindsdien is er meerdere keren geanalyseerd of er direct gevaar was voor medewerkers van het bedrijf. Er zijn nooit aanwijzingen geweest dat er mensen direct gevaar liepen, en ook nu is dat niet het geval’, aldus een woordvoerder tegen de krant.

Zie ook:

‘Eigenaren fruitbedrijf bedreigd om mislukt cocaïnetransport’

Cocaïnevangst bij Betuws fruitbedrijf