Mexicaanse geldstromen bestaan uit dure kleding

De Amerikaanse en Mexicaanse autoriteiten dachten drugskartels een belangrijke tik uit te delen door banken met wie zij zakendoen aan te pakken. Maar de drugskartels zijn alweer een stap verder: het geld gaat nu niet meer via banken de grens over, maar in de vorm van luxe kleding.

Het systeem is vrij simpel: de cocaïne die in de Verenigde Staten wordt verkocht, worden betaald in dollars. Dat geld moet worden omgezet in Peso’s, en terug naar Mexico worden gestort. Daarvoor worden nu kledingexporteurs ingeschakeld: zij vervoeren een ogenschijnlijk normale vracht dure kleding naar Mexico. Die wordt daar verkocht, en de Peso’s gaan naar het drugskartel, schrijft het Amerikaanse blad Foreign Policy.

90 miljoen dollar contant in beslag genomen

Er wordt daarnaast volop gefraudeerd met de kleding. Zo worden de labels ‘Made in China’ van de kleding gehaald, zodat het lijkt alsof het is gemaakt in de Verenigde Staten. Op die manier hoeven er geen importheffingen te worden betaald, omdat Amerika en Mexico een verdrag hebben.

Bij een politieactie bij een kledingexporteur in Los Angeles wist de politie bij elkaar meer dan 90 miljoen dollar aan contanten in beslag te nemen; het grootste bedrag ooit dat in Amerika in één actie werd buitgemaakt. Naar aanleiding van de actie werd nog eens 40 miljoen dollar onderschept dat op bankrekeningen was gestald, grotendeels in het buitenland.

Hoge bedragen cash moeten worden opgegeven

De Amerikaanse autoriteiten konden zoveel geld in beslag nemen doordat politieagenten meerdere kledinghandelaren hadden gewaarschuwd dat ze verplicht waren de overheid op de hoogte te stellen als ze meer dan 10.000 dollar cash aannamen. Daarop daalden de bankrekeningen van de kledinghandelaren: ze durfden geen grote bedragen meer te storten omdat ze bang waren dat ze daarmee de overheid zouden wakkerschudden. De handelaren hielden het geld dus in de kassa.

De Amerikanen denken binnenkort nog meer zaken te kunnen oprollen. De handelaren zijn nu verplicht om bedragen van 3.000 dollar op te geven, in plaats van 10.000 euro, die eerst de standaard was.