Mogelijk dna-bevolkingsonderzoek roofmoord 1992

Het Openbaar Ministerie overweegt een dna-verwantschapsonderzoek te laten doen in een moordzaak uit 1992, de roofmoord op een 69-jarige vrouw in Amsterdam. Er is destijds in het huis een belangrijk dna-spoor gevonden. De politie heeft een sterk vermoeden dat het van de dader is. In Europese databanken komt het niet voor.

Vastgebonden

Bij een verwantschapsonderzoek wordt het dna-spoor vergeleken met dna uit een specifieke bevolkingsgroep en wordt gekeken of iemand familie van de dader zou kunnen zijn. Als een dergelijk onderzoek wordt overwogen dan heeft de recherche een idee waar de dader of daders te vinden zouden kunnen zijn, bijvoorbeeld in een specifieke groep mensen, wijk, of stadsdeel. In het geval van de moord op Milica van Doorn was zo’n onderzoek een succes, eind vorig jaar is een verdachte gevonden.

Op 30 september 1992 is de 69-jarige Emmy Hogema-Diepenbrock dood gevonden in haar huis aan de Jacob van Weesenbekestraat in Amsterdam-Geuzenveld. Ze was vastgebonden en door verstikking omgekomen. De politie heeft in 1992 uitgebreid forensisch onderzoek gedaan. Er zijn geen sporen van inbraak gevonden. Waarschijnlijk heeft de vrouw dus zelf de voordeur open gedaan voor de moordenaar.

Verdachte

Bij de roof is een geldkistje met 2700 gulden gestolen. Mevrouw Hogema-Diepenbrock had geld gespaard om een nieuw bankstel te kopen. Er waren maar weinig mensen die wisten dat ze geld thuis had liggen. De politie gaat er vanuit dat de dader het heeft meegenomen. In het huis is ook het één en ander overhoop gehaald en het lijkt erop dat de dader of daders bewust hebben gezocht naar dat geld.

In 1992 is een toen 34-jarige verdachte aangehouden, dat was een bekende. De rechter oordeelde toen dat er te weinig bewijs was om hem te veroordelen. De politie zegt nu dat de dader of daders nog vrij rond lopen. Het cold case team Amsterdam heeft de zaak weer opgepakt.

Boek

Een dag voordat de vrouw om het leven is gebracht heeft er iemand bij haar aangebeld. Dat was een man die een boek bij haar bezorgde en ook bij haar naar het toilet zijn geweest. Het boek wat hij voor haar had meegenomen was het boek ‘De Verrader’ van Frederick Forsyth. Net als het geldkistje is ook dat boek na de moord verdwenen. De dader of daders hebben dat boek dus mogelijk ook weer meegenomen.

Voor de gouden tip heeft de hoofdofficier van justitie in Amsterdam een beloning van vijftienduizend euro uitgeloofd.

Zie Opsporing Verzocht.