Mogelijk uitstel strafzaak leiders No Surrender

De strafzaak tegen ex-leider Henk Kuipers (54) van de inmiddels verboden motorclub No Surrender gaat maandag zeer waarschijnlijk niet door. Zijn advocaat Roy van der Wal zit in het buitenland en is naar eigen zeggen te ziek om terug te vliegen voor de zitting. Dat meldt Dagblad van het Noorden.

Virus

Van der Wal heeft zijn collega Umut Ural gevraagd om de rechtbank maandag te verzoeken om de rechtszaak tegen Kuipers aan te houden. ‘Ik heb de terugvlucht donderdag moeten cancelen. Ik voelde me al langer niet lekker. Ik dacht aan een zonnesteek, maar het lijkt nu op een virus. Het is niet verantwoord om in een vliegtuig te stappen,’ aldus Van der Wal tegen Dagblad van het Noorden.

Twaalf zittingsdagen

Voor de strafzaak tegen Kuipers en drie andere voormalige No Surrender-leiders, onder wie Klaas Otto (51) uit Bergen op Zoom en Rico R. (42) uit Hulst zijn twaalf zittingsdagen in drie weken tijd uitgetrokken. Hoofdverdachte Kuipers staat maandag als eerste terecht. Dinsdag zou hij samen met zijn rechterhand Theo ten V. (55) uit Klazienaveen voor de rechtbank staan. Ook voor die zitting wordt inzake Kuipers om aanhouding gevraagd. Het viertal wordt onder meer verdacht van deelname aan een criminele organisatie, mishandeling en afpersing.

Overmacht

Het aanhoudingsverzoek wordt maandagochtend door de rechtbank in Groningen behandeld. Het is onwaarschijnlijk dat de rechters doorgaan zonder de advocaat van Kuipers. De strafzaak is ook te omvangrijk om op korte termijn over te dragen aan een collega. Volgens advocaat Ural is er sprake van overmacht.

Standpunt op zitting

Het Openbaar Ministerie is op de hoogte van het aanhoudingsverzoek en zegt dat pas op zitting een standpunt wordt ingenomen. Vrijdag werd al duidelijk dat het strafproces tegen de vijfde verdachte, Fred W. (61) uit Sneek, vanwege persoonlijke omstandigheden wordt uitgesteld.

Verbod

De rechtbank in Assen verbood op 7 juni motorclub No Surrender nadat eerder Hells Angels, Satudarah en Bandidos werden verboden. Volgens de rechter zijn leden van No Surrender structureel betrokken bij ernstige misdrijven zoals intimidatie, openlijke geweldpleging, afpersing, verboden wapenbezit en de handel in wapens en drugs. Het bestuur van de club zou ‘een belangrijke aansturende rol hebben bij het plegen en faciliteren van strafbare feiten’.