Nederlands zeiljacht met 2 ton coke

Voor de Britse zuidwestkust zijn donderdag twee Nederlanders opgepakt met een zeiljacht vol cocaïne. Het zou gaan om 2.000 kilo coke en de lading zou volgens Britse media een straatwaarde hebben van ruim 200 miljoen euro. Volgens de kustwacht is het de op één na grootste cocaïne-vangst in het Verenigd Koninkrijk ooit.

De Britse kustwacht onderschepte het Nederlandse zeiljacht Marcia voor de zuidwestkust van Cornwall. De twee verdachten, Maarten P. (59) en Emile S. (44), werden gearresteerd en aangeklaagd voor een reeks drugsmisdrijven waaronder smokkel en illegale import.

Haven afgesloten

Het twintig meter lange zeiljacht en de bemanning werden geëscorteerd naar de haven van Newlyn. Die haven werd tijdelijk afgesloten ‘in het belang van de openbare veiligheid’. Officieren ontdekten tientallen balen cocaïne verpakt in plastic in een compartiment onder de vloer aan de achterkant van de boot.

Videoconferentie

De twee Nederlanders verschenen zaterdag via videoconferentie voor de onderzoeksrechter in Bristol. P. deed geen pleidooi en S. pleitte niet schuldig. Ze zitten in voorarrest en zullen op 20 augustus verschijnen op de Crown Court van Bristol.

Rotterdamse ondernemers

Maarten P. en Emile S. zijn twee ondernemers uit de regio Rotterdam. Ze hadden in het verleden allebei een zaak aan de Oudedijk in Rotterdam. P. was lange tijd voorzitter van de plaatselijke ondernemersvereniging. Hij was juwelier, maar na hun scheiding enkele jaren geleden deed hij die zaak over aan zijn vrouw. In de jaren daarvoor verscheen hij regelmatig in de media om zijn zorgen te uiten over het ondernemersklimaat in de Rotterdamse wijk Kralingen. Zijn kompaan Emile S. had begin deze eeuw een uitzendbureau schuin boven de juwelierszaak. Dat uitzendbureau ging in 2001 failliet.

Op één na grootste vangst

De grootste cocaïnevangst in de UK was in 2015 toen een jacht werd ontdekt voor de kust van het Schotse Aberdeen met ruim 3 ton cocaïne (geschatte straatwaarde £ 512 miljoen). Twee weken geleden werd er nog een Nederlander veroordeeld die 15 kilo cocaïne probeerde te smokkelen naar Engeland. Er zitten flink wat Nederlanders achter de tralies in Groot-Brittannië voor drugssmokkel. Enkele opvallende verhalen in de volgende long read: Zij zitten vast in Engeland voor drugshandel.