Nieuwe celstraf geëist tegen roemruchte Belgische advocaat

Nadat advocaat Pol Vandemeulebroucke in september al tegen een celstraf aanliep heeft het Openbaar Ministerie in Antwerpen nu achttien maanden celstraf tegen hem geëist in een andere zaak. Hij staat terecht omdat hij informatie uit een geheim onderzoek zou hebben gelekt naar de verdachte leiders van een ­criminele organisatie. Volgens de Gazet van Antwerpen luidde de aanklacht deelname aan een criminele organisatie, schending van het beroepsgeheim en schending van het inzagerecht in strafdossiers.

Vriend

Het dossier vloeit voort uit de signalering, begin 2018, van een container met ananassen uit Costa Rica met 443 kilo cocaïne in Antwerpen. De politie verving de drugs door nep en de container ging door naar een grote fruitimporteur in Nederland. De chauffeur stopte echter onderweg bij een loods waar de politie een groep verdachten inrekende.

Nader onderzoek brengt de recherche bij verdachte Desiderio P. Volgens het Openbaar Ministerie is dat een persoonlijke vriend van strafpleiter Pol Vandemeulebroucke.

Een medeverdachte heeft uiteindelijk verklaard dat Vandemeulebroucke hem onder druk heeft gezegd om leugenachtige verklaringen af te leggen die de rol van P. minimaliseerden. Vandemeulebroucke trad op als raadsman van die verdachte.

Volgens het Openbaar Ministerie misbruikte Vandemeulebroucke ook zijn inzagerecht in het dossier om de top van de criminele organisatie, die gezocht werd, op de hoogte te houden van de stand van het onderzoek. Dat ging onder meer om Desiderio P..

Griffie

De informatiestroom verliep volgens de aanklager via Sahil Malik, een medewerker van Vandemeulebroucke. Hij werd begin dit jaar opgepakt in de operatie Sky ECC.

Als Malik op de griffie was voor inzage werden de verdachten via Vandemeulebroucke gebrieft, aldus het OM. Dat zou blijken uit afgeluisterde communicatie. Volgens het parket blijkt ook uit afgeluisterde telefoongesprekken dat Vandemeulebroucke zijn vriend Desiderio P. zo op de hoogte hield van het onderzoek.

Bulderlach

De zaak is aan het rollen gekomen omdat de verdachte Chris V.L. – de man die Vandemeulebroucke bijstond – na twee maanden voorlopige hechtenis het gevoel kreeg dat Vandemeulebroucke vooral de belangen van zijn vriend Desiderio P. behartigde, ten koste van zijn eigen belang. Hij nam een andere raadsman. De aanklager: ‘Op dat moment zet de organisatie alles op alles om Chris V.L. ervan te weerhouden een andere advocaat te nemen.’

Een Nederlandse medeverdachte zou zijn uitgestuurd als boodschapper die hem geld beloofde, waarop V. L. terugkeerde naar Vandemeulebroucke. De recherche hoort daarna hoe Vandemeulebroucke Desiderio P. hiervan op de hoogte brengt. ‘Er viel een enorme bulderlach waar te nemen’, aldus de aanklager.

Maar uiteindelijk vertelde Chris V.L. toch zijn hele verhaal aan de recherche. Tegen hem eist de aanklager negen jaar cel. Ook tegen P. is de eis negen jaar.