Nieuwe motorclub Hardliners MC heeft al zes chapters

De in mei opgerichte nieuwe motorclub Hardliners MC heeft in korte tijd al zes chapters. Dat blijkt uit hun website en Facebook-pagina. Het gaat om afdelingen in Haarlem, Alkmaar, Hoofddorp, Beverwijk, Hoorn en het Nomads-chapter.

Full colours

Op sociale media poseren clubleden van Hardliners geregeld provocatief in full colours in het openbaar. Tijdens ritten door het stadscentrum van Haarlem, bij de haven in Beverwijk, de boulevard in Zandvoort, voor het gemeentehuis in Hoofddorp en voor het politiebureau in Hoorn. Het dragen van full colours in groepsverband is verboden, maar ook dat kan per gemeente verschillen en de richtlijnen zijn niet altijd duidelijk.

Stadhuis Haarlem

Eerder deze maand poseerden zeker 25 leden van Hardliners MC in full colours op het bordes van het stadhuis van Haarlem. De fotosessie was met de rug naar de camera toe. Hardliners MC willen ergens in Noord-Holland een clubhuis oprichten, maar waar is nog onbekend.

Lysander de R.

Hardliners MC is in mei vanuit de gevangenis opgericht door Lysander de R., de voormalig leider van de Haarlemse Hells Angels die een celstraf van negen jaar uitzit vanwege mishandeling, afpersing, bedreiging, brandstichting en wapenbezit. Volgens de rechtbank ontstond onder leiding van De R. een ‘keihard en beestachtig chapter’ waarbij in Haarlem en omgeving ‘een waar schikbewind’ werd gevoerd.

‘Flink aantal leden’

De R. wilde eerder tegen De Telegraaf niet zeggen uit hoeveel leden de nieuwe club bestaat. ‘Het zijn er flink wat.’ Ook Frank L., voormalig boekhouder van de Haarlemse Hells Angels die vijf jaar celstraf uitzit, is volgens De R. lid van Hardliners MC. ‘Hij staat binnen afzienbare tijd weer buiten’, aldus De R. die verder zei: ‘Ik laat me niet vastzetten of muilkorven. Ik ga verder met mijn passie.’

Vrijwel identiek logo

Het logo van Hardliners lijkt veel op dat van de Hells Angels, die naar verluidt niet blij zouden zijn met de ‘lookalikes’ en volgens De Telegraaf juridische stappen zouden overwegen. Het lettertype van de emblemen is hetzelfde, de kleur rood-wit en ook de vleugel is prominent aanwezig, maar in plaats van een doodshoofd is er een haai te zien.

Ongeoorloofd mediacontact

Eerder deze week beantwoordde minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker Kamervragen die PvdA-kamerlid Attje Kuiken in mei indiende over de nieuwe motorclub. Daaruit bleek dat Lysander de R. via de telefoon ongeoorloofd mediacontact in de gevangenis had. ‘Bij deze gedetineerde zijn herhaaldelijk celinspecties uitgevoerd. Bij deze inspecties is geen verboden communicatiemiddel of andere contrabande aangetroffen. Er is wel via de telefoon ongeoorloofd mediacontact geweest. Voor dit mediacontact had deze gedetineerde geen toestemming gevraagd of gekregen. In verband daarmee heeft de directeur de gedetineerde passend bestraft.’