‘Nieuwe ontwikkelingen’ in zaak Tattoo-verdachten

Acht jaar na de moord op Onno Kuut, in het voorjaar van 2009, houdt het Openbaar Ministerie nog steeds de kaarten tegen de borst. In het onderzoek tegen de “Tattoo-verdachten” zijn ‘nieuwe ontwikkelingen’ zei de officier van justitie. Maar welke dan, dat blijft tot het eind van het jaar geheim.

Door @Wim van de Pol

De Rotterdamse rechtbank zat donderdag vergeefs te wachten op nadere informatie over het onderzoek naar de gruwelijke moord op Onno Kuut (30), die op 25 maart 2009 vermoord werd gevonden in duinen bij Hoek van Holland. Hij was deels begraven onder het zand en zeer ernstig mishandeld.

Tattoo-verdachten

Bij de vorige zitting was de vraag al gerezen wanneer het onderzoek tegen de Tattoo-verdachten – de broers Brian en Cor P., Jeroen S. en Evert S. – zou zijn voltooid. De vier waren donderdag zoals gebruikelijk niet verschenen. Ze hadden niks gemist. Er bleek dat er sinds de vorige zitting hoegenaamd niets was bijgekomen. De officier van justitie onderstreepte slechts dat er ‘nieuwe ontwikkelingen’ zijn. In januari zal hierover op een regiezitting meer bekend worden. Maar of het dossier dan helemaal compleet zal zijn, wilde de officier niet garanderen.

Brit

Sinds 2009 heeft het onderzoek jaren stilgelegen. De vier Tattoo-verdachten waren toen al in beeld, onder meer door lokatiegegevens van huurauto’s. Maar rond was het bewijs allerminst. In 2013 kwam het onderzoek weer op gang doordat een 57-jarige Brit verdacht werd. Hij woonde in 2009 in Twente net als Onno Kuut en verbleef in de week dat Kuut moet zijn vermoord ook in Hoek van Holland vlakbij de lokatie waar diens lichaam is gevonden.

Bekentenis

Ten tijde van de pro forma-zitting dit voorjaar bleek tot grote verrassing van de advocaten dat er in mei 2013 een man was die de moord had bekend. Zijn moeder bevestigde dat hij dit ook aan haar had verteld.

Maar noch over de Brit, noch over deze bekentenis is meer iets vernomen. Kennelijk waren dat dode sporen. Volgens het Openbaar Ministerie is de man die bekende geestelijk in de war.

Sinds 2013 is er vrijwel niets aan substantiële informatie aan het dossier tegen de vier tattoo-verdachten bijgekomen. In oktober 2014 is het gerechtelijk vooronderzoek zelfs gesloten, maar in 2016 weer heropend. Het einddossier had op 23 december 2016 al geleverd moeten zijn.

Michel B.

Een andere figuur in het dossier is Satudarah-lid Michel B.. Hij was een goede vriend van Onno Kuut en droeg net als Kuut en de vier Tattoo-verdachten grote tattoo’s op zijn rug. Michel B. ging vanaf zijn jeugd in Enschede vriendschappelijk om met Kuut. Tot in december 2008. Volgens het politiedossier is er toen “iets” fout gegaan, wat precies blijkt niet uit het dossier dat Crimesite heeft ingezien. Kuut nam afscheid van het wereldje in Enschede en zou naar ‘het westen’ zijn gegaan. De politie stelde vast dat hij nog contacten had met enkele van de vier verdachten. Kuut is na 16 maart 2009 niet meer gezien.

B. is een belangrijke getuige in de zaak. Maar zijn medewerking is momenteel uitgesteld omdat hij verdachte is in het grote politieonderzoek dat sinds 2016 loopt naar de top van Satudarah. Zijn woning in Enschede is doorzocht maar hij zelf zou voortvluchtig zijn.