Nijman: ‘Holleeder zette kruisjes achter namen’

Volgens de vorig jaar geliquideerde vechtsporter Hans Nijman zette Willem Holleeder ‘kruisjes achter bepaalde namen’. Dat heeft Nijman in 2013 gezegd tegen de Brabantse crimineel Ron Nyqvist, die dit jaar zelfmoord pleegde, schrijft Panorama (€). Nyqvist overleefde in 2001 een bomaanslag.

Nyqvist probeerde in 2001 al bevestigd te krijgen wie achter de aanslag zat. Rond die tijd had de Brabantse crimineel een conflict met Endstra en de broers Rob en Eric Driesen. Holleeder speelde daarin als tussenpersoon; hij verklaarde zelf een briefje van Endstra te hebben afgeleverd toen de auto van Nyqvist was opgeblazen.

Na de aanslag wilde Nyqvist een gesprek met Holleeder, aldus Panorama. Hij belde daarom kort na de aanslag met Nijman, van wie Nyqvist hoopte dat hij een gesprek met Holleeder zou kunnen regelen. Ook sprak Nyqvist met Dick Vrij. Tot een gesprek met Holleeder kwam het niet.

‘Kruisjes zetten’

Niet lang daarna schiet Nyqvist de gebroeders Driesen dood. Hij geeft zichzelf aan bij de politie, en wordt veroordeeld tot 20 jaar celstraf. Twaalf jaar later krijgt hij verlof, en stapt hij nog eens naar Nijman. Het gesprek komt op Holleeder, waarna Nijman zegt dat ‘Willem een paar kruisjes achter bepaalde namen heeft gezet’. Dat zou slaan op liquidaties, aldus Panorama. Nijman zei ook dat Holleeder hem ook heeft opgedragen kruisjes te zetten. Dat gaat volgens het blad om een liquidatieopdracht.

Nyqvist neemt gesprek op

Later mag Nyqvist nog een keer op verlof, en gaat hij weer naar Nijman. Deze keer laat Nyqvist tijdens het gesprek stiekem een band meelopen. Hij stapt met de opnames naar officier van justitie Betty Wind. Wat er met die tapes is gebeurt, is niet duidelijk. Het OM wil ‘ontkennen noch bevestigen’ dat de tapes bestaan.

Nyqvist zou eind 2014 alsnog contact hebben gehad met Holleeder. Nyqvist was toen net vrijgekomen. Rond die tijd beweert Nyqvist dat Nijman achter de bomaanslag zat. Waar hij die informatie vandaan haalt, is onduidelijk.