“Nuto” en “Rasta” mogen aan Nederland worden uitgeleverd

“Nuto” en “Rasta” mogen aan Nederland worden uitgeleverd

De Dominicaanse Republiek mag de van grootschalige cocaïnehandel verdachte Dennis G., alias “Rasta” (48) en Urvin “Nuto” W. (43), leider van de Curaçaose straatbende No Limit Soldiers, uitleveren aan Nederland. Het hooggerechtshof in de Dominicaanse Republiek heeft na ruim een jaar ingestemd met de uitleveringsprocedure. G. en W. hebben een jaar lang geprobeerd hun overdracht aan Nederland te voorkomen. Dat schrijft dagblad Diario Libre.

(Op de foto links Urvin “Nuto” W., rechts staat Dennis “Rasta” G.)

Nederlander Dennis G. wordt door de opsporingsdiensten gezien als een crimineel contact van Ridouan Taghi. G. zou worden gezien als een jeugdvriend van Taghi en een van de laatste criminele contacten rond diens organisatie zijn, die tot het voorjaar van 2023 nog op vrije voeten was.

Arrestaties

G. werd in april 2023 opgepakt in de Dominicaanse Republiek, samen met Terence “Slice” de V. uit Amsterdam-Zuidoost en Urvin “Nuto” W., leider van de Curaçaose straatbende No Limit Soldiers. Dennis G. verbleef jarenlang op het eiland in de Caribische Zee. Hij werd daar in 2015 in verband met de vondst van cocaïne in zijn woning al eens aangehouden en zat enige tijd in voorarrest. Hij woonde in een luxe villa in Santo Domingo.

Grootschalige cocaïnehandel

Dennis G., alias “Rasta”, wordt door het Openbaar Ministerie en de Landelijke Recherche gezien als een belangrijke speler in de internationale cocaïnehandel. Hij zou zowel in de Dominicaanse Republiek als in Nederland gebruik hebben gemaakt van criminele contacten, waaronder corrupte havenmedewerkers.

Ennetcom

Uit ontsleutelde Ennetcom-berichten komt volgens het OM naar voren dat G. vermoedelijk betrokken is bij cocaïnetransporten van 985 en 522 kilo, die in 2015 in Colombia in beslag zijn genomen. G. zou de eigenaar zijn van de pakketten cocaïne, die waren gestempeld met zijn bijnaam “Rasta”. Ook zou hij zijn betrokken bij een transport van 47 kilo cocaïne, dat in 2015 in Groot-Brittannië is onderschept.

Uit ontsleutelde berichten van SkyECC is de verdenking ontstaan dat hij ook in 2019 en 2020 betrokken was bij de invoer in Nederland van honderden kilo’s cocaïne.

No Limit Soldiers

Urvin “Nuto” W. wordt gezien als de leider van de Curaçaose straatbende No Limit Soldiers (NLS) uit de wijk Koraalspecht. Ook hij woonde jarenlang in de Dominicaanse Republiek. Hij wordt verdacht van drugshandel, moordaanslagen, ontvoering, omkoping en witwassen.

Terence de V. werd in september vorig jaar door de Dominicaanse Republiek al uitgeleverd aan Nederland. Hij werd op 26 januari 2018 door het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot 5,5 jaar cel wegens drugsdelicten en witwassen.

Dennis G. en Urvin W. vochten hun uitlevering aan Nederland aan.

Volgens Diario Libre heeft Nederland verzocht om de uitlevering van de Nederlander en Curaçaoënaar, onder meer omdat ze ‘plannen zouden hebben gemaakt voor de ontvoering van prinses Amalia en ex-premier Mark Rutte’.