Okkie Durham kortstondig vast (FOTO)

Schilderijendief Okkie Durham is gisteren enige tijd aangehouden door de Amsterdamse politie. Hij is na enkele uren weer naar huis gestuurd. De politie pakte hem op na klachten over geluidsoverlast door buren. De komst van de politie zorgde voor escalatie van de situatie.
Nadat buren de politie hadden gebeld, besloot die met geweld bij hem naar binnen te gaan, door zijn deur te forceren.

Achtervolging

Durham dacht -ten onrechte- dat de politie hem kwam arresteren vanwege het openstaande bedrag van 343.812 euro dat hij nog moet betalen als schadevergoeding aan het Van Gogh museum, vanwege de diefstal in 2002 van twee schilderijen. Hij probeerde te ontkomen aan arrestatie, maar werd in het nauw gedreven op de Kostverlorenkade. Daar sprong hij in het water om aan zijn achtervolgers te ontkomen.


Uiteindelijk is hij aangehouden op een steiger en heeft de politie hem meegenomen naar een ziekenhuis ter observatie, omdat hij onderkoeld was geraakt en behoorlijk opgefokt door de hele situatie. Later die avond mocht hij weer naar huis.

Druk

Durham staat onder grote druk omdat Justitie hem dreigt met een jaar gevangenisstraf als hij de drieeneenhalve ton niet binnen een maand betaalt. Durham kan het bedrag niet betalen en meent ook dat het onterecht geïnd wordt.

Zie ook:

Van Gogh dief bekent alsnog