OM betaalde tonnen aan weduwe Mieremet

Het Openbaar Ministerie betaalde in 2013 een ‘onkostenvergoeding’ van 200.000 euro aan de weduwe van topcrimineel John Mieremet. Dat blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma Zembla. Mieremet’s vrouw, Ria E., werd door justitie verdacht van het witwassen van het geld dat Mieremet verdiende met de handel in wapens en drugs. Het Openbaar Ministerie trof na de gewelddadige dood van Mieremet een schikking met Ria E., waarbij ze afstand deed van 6,5 miljoen euro aan crimineel vermogen.

 

In ruil daarvoor werd ze niet strafrechtelijk vervolgd en kreeg ze een onkostenvergoeding. John Mieremet, die met Sam Klepper het beruchte criminele duo Spic & Span vormde, werd in 2005 in Thailand doodgeschoten. Volgens het Openbaar Ministerie gebeurde dat in opdracht van Willem Holleeder die nu voor de rechter staat in verband met een groot aantal liquidaties in de onderwereld. Mieremet liet na zijn overlijden niets na. Op papier bezat hij geen cent.

Neerpelt

Ria E., de vrouw met wie hij 28 jaar samenleefde, bleek wel vermogend. Zo stond de kapitale villa van het paar in het Belgische plaatsje Neerpelt op haar naam en was zij directeur/eigenaar van een aantal bv’s in onroerend goed, ondernemingen die zaken deden met de eveneens geliquideerde Willem Endstra, alias ‘de bankier van de onderwereld’. Ria E. had gokhallen op de Wallen in Amsterdam en goed gevulde bankrekeningen in onder meer belastingparadijs Liechtenstein. Het Openbaar Ministerie liet na de dood van Mieremet beslag leggen op alle bezittingen van zijn levensgezel Ria en begon een strafrechtelijk onderzoek tegen haar wegens het witwassen van crimineel geld, een strafbaar feit waarop maximaal vier jaar celstraf staat.

Opstelten

Toch verscheen de nu 53-jarige Ria E. nooit voor de rechter. In 2013 trof het Openbaar Ministerie een regeling met de weduwe Mieremet, een zogeheten hoge transactie of schikking, die persoonlijk werd goedgekeurd door de toenmalige minister van Justitie, Ivo Opstelten. Opstelten moest later aftreden in verband met de ‘bonnetjesaffaire’, een omstreden deal uit de jaren negentig waarbij drugshandelaar Cees H. in ruil voor een boete van 750.000 euro weer toegang kreeg tot zijn vermogen à 4,7 miljoen euro. Daar had het OM eerder beslag op gelegd.

Deal

Het Openbaar Ministerie bood Ria E. een deal aan. Als ze afstand zou doen van de 6,5 miljoen euro waarop beslag was gelegd, zou de officier het witwasonderzoek tegen haar stopzetten. Ze hoefde dan niet voor de rechter te verschijnen en riskeerde geen vier jaar gevangenisstraf. Ria. E. ging akkoord met het aanbod. Het Openbaar Ministerie gaf op 18 december 2013 een persbericht uit over de schikking (dat is verplicht bij hoge en bijzondere transacties), maar vermeldde daarin niet dat Ria E. een onkostenvergoeding van twee ton van justitie kreeg. Die betaling kwam aan het licht na onderzoek van het televisieprogramma Zembla. In een interne email van het Openbaar Ministerie, die Zembla opvroeg met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur, wordt melding gemaakt van een ‘onkostenvergoeding’. Om welk bedrag het gaat, en om welke onkosten, staat er niet bij.

Reacties

De toenmalige advocaat van de vrouw, Mark Teurlings, wil er niets over zeggen: ‘We hebben geheimhouding afgesproken met het Openbaar Ministerie. Als ik er nu toch iets over zeg, riskeer ik dat de afspraak om geen strafrechtelijke vervolging in te stellen ongedaan wordt gemaakt. Mijn cliënt wil er daarom ook niets over kwijt. Bovendien heeft zij dit hoofdstuk van haar leven afgesloten.’ Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie, dat de deal sloot: ‘Er is overeengekomen dat na afwikkeling van alle voorwaarden een bedrag zal worden gerestitueerd aan E. Dit betreft een tegemoetkoming in advocaat- en afwikkelkosten. De gedachte achter deze onkostenvergoeding is dat van betrokkene alles is afgenomen. Hierbij paste niet haar ook de schulden die gemoeid waren met dit traject te laten.’

Op woensdag 28 februari besteedt Zembla aan meer deals die justitie maakte: ‘Zakendoen met justitie’. NPO 2, 21:15 uur.

Zie ook:

Ria en de miljoenen van Mieremet