OM eist 16 jaar voor moord op Parsa

Het Openbaar Ministerie heeft tegen Sidar D. 16 jaar cel geëist voor de moord op de 21-jarige Parsa Ebrahim Zadeh Maboud (foto). Medeverdachte Hüysein C. hoorde zes maanden cel eisen voor wapenbezit en vernieling. Parsa, bekend van sociale media, werd in mei 2017 doodgeschoten tijdens de iftar. 

Sidar D. heeft bekend dat hij op Parsa heeft geschoten. Oorzaak van de schietpartij was volgens D. gelegen in het feit dat hij door Parsa werd afgeperst en bedreigd. Hij heeft eerder verklaard dat hij naar Parsa was toe gegaan om een en ander uit te praten, maar dat er een wapen werd getrokken. Daarop vuurde hij zelf als eerste. Het slachtoffer werd in zijn hoofd en rug geraakt.

Handschoenen

Volgens het OM was er bij D. sprake van een vooropgezet plan om Parsa dood te schieten. Daarom ook droeg hij kleding die hij normaal gesproken nooit aan had, droeg hij handschoenen en was zijn gezicht door een capuchon nauwelijks zichtbaar.

Parsa deed incasso

Sidar D. runde samen met een kompaan een drugslijn naar onder andere Luxemburg. Parsa deed voor hen de incasso bij wanbetalers, maar wilde meer aldus het OM. Een conflict hierover leidde ertoe dat Parsa Sidar D. beroofde van 28.000 euro. D. voelde zich daarna ernstig bedreigd door het latere slachtoffer.

Spanje

Beide verdachten werden in het buitenland aangehouden. Hüysein C. (25) uit Rotterdam werd in Spanje opgepakt waar hij zijn verjaardag vierde. Sidar D. werd in het Franse Montpellier aangehouden. Hij was in de bus onderweg van Barcelona naar Venetië, met als doel door te reizen naar Turkije.