OM eist 4 jaar tegen 22-jarige in coke-zaak

Het Openbaar Ministerie in Dordrecht wil dat een 22-jarige (ex-)medewerker van een fruitoverslagbedrijf uit de Rijnmond vier jaar de cel in gaat voor meedoen aan grootschalige invoer van cocaïne. De man werd aangehouden in een groter onderzoek naar de invoer van cocaïne via de Rotterdamse haven.

Medewerker Belastingdienst

Dat is het onderzoek waarin onder andere ook een medewerker van de Belastingdienst werd aangehouden, en ook drie andere verdachten. Zij komen waarschijnlijk later dit jaar voor de rechtbank in Rotterdam. De officier van justitie betitelde havenwerkers die een bijdrage leveren aan de invoer van cocaïne als de ‘ogen en oren van de criminele organisatie’. De criminele organisatie is sterk van hen afhankelijk voor informatie over waar en wanneer de containers aankomen en waar het er dus moet worden uitgehaald. De man leverde sleutels, pakbonnen en informatie en daarmee is hij volgens justitie medeplichtig aan de invoer van cocaïne.

Hebzucht

De jonge Rotterdammer heeft vermoedelijk uit hebzucht meegewerkt, zei de officier van justitie dinsdag voor de rechtbank in Dordrecht. Hij zegt nooit geld te hebben ontvangen maar de officier vindt dat onwaarschijnlijk.

Dankzij de verdachte konden criminelen de loods waar de dozen met – vooral – Zuid-Amerikaanse bananen werden opgeslagen binnendringen. Tenminste één keer bleef daarbij ook cocaïne achter, 17 kilo. Maar het gewicht van de bananen was met 35 kilo afgenomen, dus 18 kilo cocaïne is er in ieder geval uitgehaald, aldus justitie.