OM eist 6 jaar tegen lid van Bende van Venlo

Het Openbaar Ministerie heeft 6 jaar cel geëist tegen Hassan T., voormalig lid van de Bende van Venlo. Justitie verdenkt T. van het gijzelen en bedreigen van Ine Burhenne. Ze is de moeder van Frenkie P. (foto), die wordt gezien als de leider van de Bende van Venlo. Frenkie zit een levenslange celstraf uit, maar hoopt op termijn vrij te komen.

Ine Burhenne werd in oktober 2017 bedreigd en gegijzeld nadat ze met haar scootmobiel thuis was gekomen na een avondje kienen. De moeder van Frenkie wist zich in veiligheid door zichzelf op te sluiten in het toilet. Daar belde ze 112. Toen een arrestatieteam de woning binnenviel was de man die haar belaagde verdwenen. Later die nacht werd Hassan T. gearresteerd. Hij had krassen in zijn gezicht en zijn dna werd aangetroffen onder de nagels van de vrouw en op haar vest. T. werd in 1996 in hoger beroep tot 12 jaar cel veroordeeld vanwege betrokkenheid bij drie door de Bende van Venlo gepleegde moorden, waaronder die op de Turkse drugskoerier Ibo Karaça in juni 1993. Zelf heeft hij altijd gezegd onschuldig te zijn.

Frenkie bellen

Justitie ziet in Hassan T. degene die Burhenne in oktober 2017 probeerde te gijzelen. Volgens de vrouw eiste T. dat zij haar zoon Frenkie in de gevangenis zou bellen. Frenkie zou op zijn beurt bij de regionale omroep L1 moeten verklaren dat Hassan destijds als lid van zijn bende onschuldig was, zo meldt De Limburger.

Eerder al veroordeeld voor gijzeling

T. werd in 2005 en 2008 al veroordeeld voor gijzeling en belaging van Burhenne, met wie hij naar eigen zeggen in het verleden een relatie had. In 2004 moest ze onder dwang van een vuurwapen een verklaring opstellen waarin stond dat T. onschuldig was. Hij kreeg voor deze oude zaken respectievelijk twee en vier jaar cel.

Lees ook: Dit is Frenkie P. van de Bende van Venlo