OM eist in hoger beroep 14 jaar cel voor liquidatiepoging op Wout Sabee

Tegen de 37-jarige Henry “Bolle” J. (foto)en de 54-jarige Wilco B., beiden uit Utrecht, heeft het Openbaar Ministerie in hoger beroep 14 jaar cel geëist. Eerder werden ze door de rechtbank veroordeeld tot respectievelijk 7 (J.) en 11 jaar (B.) voor de moordpoging op Wout Sabee, in juni 2014. Sabee overleefde de aanslag, maar werd 2 jaar later alsnog geliquideerd.

Het slachtoffer werd bij de eerste moordpoging in een woonwijk in De Meern dichtbij zijn huis klemgereden en met een automatisch vuurwapen beschoten. S. werd vier keer in zijn buik geraakt, maar kon ontkomen doordat hij de schutter aanreed. Die raakte daarbij invalide. De rechtbank stelde vast dat het hier om een goed voorbereide, kille afrekening ging.

Doodslag en moord

B. werd door de rechtbank veroordeeld voor medeplegen poging moord. Hij was de schutter en had met voorbedachte raad gehandeld. Verdachte J. was de bestuurder van de auto waarmee het slachtoffer werd klemgereden. De rechtbank kon niet vaststellen dat hij al langere tijd op de hoogte was van de plannen van de schutter. De rechtbank veroordeelde hem daarom tot het medeplegen van poging tot doodslag.

Moeder

Het OM is van mening dat de 2 in opdracht hebben gehandeld. Bewijs ziet justitie onder andere in getuigenverklaringen, zoals die van de moeder van J. Zij heeft een belastende verklaring afgelegd die inhield dat J. haar zou hebben gezegd dat hij betrokken was bij de moordpoging.
Sabee had verschillende conflicten in de drugswereld. Hij zou niet alleen praten met justitie, maar ook partijen drugs hebben achterover gedrukt. Voor zijn uiteindelijke liquidatie in 2016 zitten verschillende verdachten vast.