OM eist tot 2,5 jaar cel en geldboetes voor drugslab in Wezep

Het Openbaar Ministerie heeft maandag voor de rechtbank in Zutphen tot 2,5 jaar celstraf en een geldboete geëist tegen drie mannen op verdenking van betrokkenheid bij een drugslab in Wezep in mei 2023. In het leegstaande restaurant, dat bekendstaat als ’t Trefpunt, werd methamfetamine geproduceerd.

Rook

Op 21 mei van dit jaar rukte de brandweer ’s avonds uit na een melding van een mogelijke brand aan de Stationsweg in Wezep. Een oplettende buurtbewoner zag rook uit het ventilatiekanaal komen. Van brand blijkt echter geen sprake. In het pand treft de brandweer een actief drugslab aan. Twee verdachten werden ter plekke aangehouden door de Dienst Speciale Interventies (DSI). Een derde verdachte vluchtte en werd later opgepakt. Er werden drie woningen ontruimd.

Bewijs

Het Openbaar Ministerie acht betrokkenheid van de drie bewezen. De 35-jarige verdachte uit Rotterdam hoorde 2,5 jaar celstraf en een geldboete van 5000 euro tegen zich eisen. Tegen de andere twee verdachten, een 38-jarige uit Den Haag en een 33-jarige man met onbekende woon- of verblijfplaats, eiste de officier twee jaar celstraf waarvan een half jaar voorwaardelijk. Ook zouden ze als het aan justitie ligt ieder een geldboete van 2500 euro moeten betalen.

Ketels

In het leegstaande restaurant, dat met ketels, centrifuges, kuipen en jerrycans was ingericht als drugslab, werd methamfetamine bewerkt en verwerkt. Behalve eindproduct stonden er volgens het OM ook genoeg grondstoffen en chemicaliën om een nieuw productieproces te starten.

Chinees

Twee verdachten beriepen zich in eerste instantie op hun zwijgrecht. De derde, de 38-jarige, huurder van het pand, verklaarde zijn aanwezigheid door te zeggen dat hij er was om de bovenverdieping leeg te maken. Forensisch onderzoek naar dna-sporen en informatie uit telefoons leverde echter voldoende wettig en overtuigend bewijs op om de drie verdachten aan het drugslab te linken. Ingepakte, volle bakjes afhaalgerechten doen bovendien vermoeden dat de drie verdachten net van plan waren om Chinees te gaan eten, midden in het drugslab, toen de brandweer hen stoorde.

Strafblad

Hoewel volgens de officier van justitie sprake was van een nauwe en bewuste samenwerking tussen verdachten, beschouwt zij de 35-jarige Rotterdammer als de coördinator. Hij blijkt al meerdere keren met justitie in aanraking te zijn geweest voor soortgelijke zaken en wordt ook vervolgd voor een groot drugslab in Midden-Nederland. Hij was onder voorwaarden op vrije voeten.

De andere twee verdachten hebben geen relevant strafblad. Dit zijn factoren waar de officier van justitie bij het bepalen van de strafmaat rekening mee houdt. Ook de proceshouding van een verdachte tijdens het onderzoek kan een rol spelen. Verder kijkt zij naar uitspraken van de rechtbank in vergelijkbare zaken, waarbij geregeld forse straffen werden opgelegd.

Levensgevaarlijk

Volgens de officier van justitie produceerden de drie mannen harddrugs uit ‘puur financieel gewin’. Dat het drugslab werd omringd door woonhuizen noemt de officier ‘levensgevaarlijk’. ‘Het gevaar voor onschuldige omwonenden is gigantisch’.

In het gebouw aan de Stationsweg werd vorig jaar al een wietkwekerij aangetroffen. Het pand ging toen voor een half jaar op slot.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.