OM eist twaalf jaar cel tegen voormalig No Surrender-leider Henk Kuipers

Het OM heeft maandag voor de rechtbank in Groningen twaalf jaar cel geëist tegen voormalig leider Henk Kuipers van motorclub No Surrender. Kuipers wordt samen met Klaas Otto, Rico R. en Theo ten V. onder meer verdacht van het leidinggeven aan een criminele organisatie.

Het OM ziet Kuipers als hoofdverdachte. Hij wordt verdacht van in totaal dertien strafbare feiten, begaan tussen 2014 en 2017. Naast het leidinggeven aan een criminele organisatie gaat het onder meer om afpersing en geweldsmisdrijven.

Bad standings

Theo ten V. uit Klazienaveen (vermeend rechterhand van Kuipers) hoorde zes jaar tegen zich eisen. Rico R. vier jaar en Klaas Otto drie jaar. Van de verdachten waren alleen Kuipers en Otto aanwezig. Volgens het OM waren de zogenoemde bad standings een verdienmodel voor de leiders van No Surrender. Wie met bad standing de motorclub werd uitgetrapt, moest naast 5.000 euro boete ook vaak zijn motor inleveren. Het OM zegt dat er in het clubhuis in Emmen ruim 100 geweldsdelicten met betrekking tot bad standing plaatsvonden.

Afpersingen

Het OM noemt No Surrender een dekmantel voor onder meer internationale drugshandel. Volgens het OM hield Kuipers zich bezig met dubieuze incassopraktijken bij ondernemers en ging daar een enorme dreiging van uit. Hij zou daarbij bewust gebruik hebben gemaakt van de reputatie van motorclubs.

De afpersingen houden ook verband met de rol die Kuipers zou hebben gespeeld bij zakelijke conflicten die een bevriende 62-jarige ondernemer uit Sneek had. Tegen hem eist het OM 3,5 jaar cel. Een doodsbange ondernemer betaalde onder druk ruim 525.000 euro. Veel slachtoffers durfden uit angst geen aangifte te doen of verklaring te geven.

Mediastrategie

De officier van justitie zegt dat het hele imago van No Surrender in stand wordt gehouden door enerzijds keiharde regels rond de zwijgplicht en afscherming en anderzijds met woordvoerders en mediastrategie.

Het beeld dat No Surrender met hun mediastrategie schetst is nep. Een leugen. De werkelijke aard van No Surrender is een andere. Een cultuur van wetteloosheid en geweld. We hebben het hier over een club die de regels van ónze samenleving consequent overtreedt, waarbij het plegen van strafbare feiten niet de uitzondering is maar de norm.

De strafzaak tegen de No Surrender-kopstukken lag meerdere malen stil. Theo ten V. is de enige verdachte die momenteel vastzit. Volgende week komen de advocaten aan het woord. De rechtbank doet medio november uitspraak.