OM: Henk Rommy moet wachten tot 2021

In de Amerikaanse staat New Jersey is de voor betrokkenheid bij xtc-handel veroordeelde Henk Rommy (66) in isolatie geplaatst. De procedure over zijn overlevering naar Nederland voor een dubbele moord zit in een impasse. ‘Dan wachten we toch gewoon tot 2021?’, zei een officier van justitie.

Door @Wim van de Pol

Rommy moet voor de xtc-zaak nog tot 2021 zitten in de Verenigde Staten. Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft al langer geleden aan de Verenigde Staten om uitlevering van Rommy gevraagd voor de moord op hasjhandelaar Henie Shamel en diens vriendin in Antwerpen in 1993. Rommy wordt samen met Passage-verdachten Jesse Remmes en Mohamed “Moppie” R. verdacht van opdracht geven voor deze dubbele moord. Rommy zelf wil ook dolgraag naar Nederland, omdat zijn detentie in de VS geen pretje is. Hier hadden het Amsterdamse Openbaar Ministerie en Rommy dus een gemeenschappelijk belang, zo lijkt het.

Vijandin

Al jaren is Nederland hierover met de VS in onderhandeling. Maar op de achtergrond speelt een grote vijandin van Rommy, de vrouw die al tientallen jaren alle strafzaken die tussen Nederland en de VS spelen behartigt, officier van justitie Judith “Judy” Friedman. Rommy’s advocaat Mark Teurlings had gehoopt Rommy voor de duur van het proces de komende jaren in Nederland te kunnen houden. Friedman wilde daar niets van weten. Zij weigerde telkens Rommy te laten gaan en de VS liet de onderhandelingen langere perioden stil liggen.

Deal

Mark Teurlings

Toch was er uiteindelijk ten langen leste een resultaat in de onderhandeling te melden. Een mogelijke deal waar het Amsterdamse parket prima mee kon leven. In december 2016 kreeg advocaat Mark Teurlings van officier van justitie Sabine Tammes te horen dat Rommy gedurende vier weken naar Nederland kon komen om te worden berecht. Teurlings tegen Crimesite:

Het was kiezen of delen zei Tammes. Ik zei tegen haar: hoe kan een rechter in vredesnaam in vier weken een ingewikkelde zaak over een dubbele moordverdenking afhandelen? Ik moet toch strafrechtelijk vrij zijn? Wat nu als we bijvoorbeeld moeten wachten op een belangrijke getuige? Dat kan geen eerlijk proces zijn. Nou, dan wachten we toch gewoon tot 2021, mij maakt het niet uit, kreeg ik te horen.

Schadevergoeding

Henk Rommy startte daarna zelf met hulp van twee detentiegenoten een juridische procedure: een civiele zaak waarin hij Judy Friedman en haar hoofdofficier aansprakelijk stelt voor geleden schade door de tegenwerking bij de uitlevering en een miljoen dollar schadevergoeding eist.

Rommy en de detentiegenoten kwamen vervolgens op 6 februari in isolatie te zitten. Zijn kameraden zijn er nu uit maar Rommy zit er nog steeds. Volgens zijn advocaat is het permanent koud en krijgt hij slecht te eten. De reden van de isolatie krijgt Rommy niet te horen. Ook het Nederlandse consulaat krijgt nul op het rekest. Het zou een ‘interne kwestie’ zijn. Er is geen uitzicht op verbetering, hoewel Rommy intussen de civiele procedure heeft geschorst.

Nooit de intentie

Teurlings zegt jarenlang deze zaak in alle stilte te hebben willen voeren om alle intentie van Nederland Rommy hierheen te halen alle kans op resultaat te geven. Teurlings:

Dat helpt kennelijk niks. Henk wilde daarom de zaak naar buiten brengen. Wat betreft het Nederlands Openbaar Ministerie: ik geloof dat zij nooit werkelijk de intentie heeft gehad om Rommy naar Nederland te halen. Tammes liet me in juni 2013 weten dat ze Rommy ging vervolgen voor de Antwerpse zaak. Ze liet me ook weten dat ze de zaak gewoon zonder hem – bij verstek – wilde af laten doen door de rechtbank. De rechter-commissaris heeft dat toen geblokkeerd. In het hoger beroep van het Passage-proces heeft de advocaat-generaal er ook niks aan gedaan om Rommy als getuige hier te krijgen. Het OM vond het allang best en zat er vast niet op te wachten dat Rommy zou gaan vertellen over kroongetuigen Peter la Serpe en Fred Ros.

Als Henk Rommy in 2021 in Nederland terechtstaat voor de dubbelmoord in Antwerpen dan zal hij een stokoude verdachte zijn (72 jaar) die volgens de letter van de wet levenslange straf riskeert. Het is dan wel de vraag of alle getuigen nog leven, nog te vinden zijn of dat zij zich nog voldoende kunnen herinneren.

Alle berichten over Henk Rommy.