OM: mogelijk terroristisch motief moordenaar Utrecht (UPDATE5)

Het Openbaar Ministerie houdt er nog ernstig rekening mee dat Gökmen T. (37) zijn moordaanslagen pleegde met een terroristisch motief. Er is tot nog toe geen relatie tussen hem en de slachtoffers vastgesteld, zodat een motief in de relatiesfeer niet is vastgesteld.

Briefje

Onder meer een briefje dat in de vluchtauto van T. is gevonden is aanleiding om te zoeken in de richting van een terroristisch motief. Tijdens zijn aanhouding in een woning aan de Oudenoord, westelijk van het Utrechtse centrum werd een vuurwapen aangetroffen.

In verband met het onderzoek heeft de politie maandag en vannacht op verschillende plekken in Utrecht en daarbuiten doorzoekingen gedaan in woningen. Naast de hoofdverdachte zijn er nog twee andere verdachten aangehouden. Het gaat om mannen uit Utrecht van 23 en 27 jaar. Van deze mannen onderzoekt de politie of zij mogelijk betrokken zijn bij het schietincident.

Slachtoffers

De dodelijke slachtoffers zijn een 19-jarige vrouw uit Vianen en twee mannen van 28 en 49 jaar uit Utrecht. Daarnaast raakten drie mensen zwaargewond (een 20-jarige vrouw uit Utrecht, een 74-jarige man uit De Meern en een 21-jarige vrouw uit Nieuwegein). In de hectiek direct na het schieten zijn zeker vier mensen lichtgewond geraakt doordat zij bijvoorbeeld kwamen te vallen.

Op vrije voeten

Gökmen T. is twee weken geleden veroordeeld tot een celstraf van 4 maanden voor een inbraak op 13 september 2018. En een dag eerder, op 4 maart, is hij veroordeeld tot een celstraf van twee weken in verband met een winkeldiefstal.

Er was bij de rechtbank Utrecht eerder al zorg over de geestelijke gezondheid van T.. Hij zat vast voor een verkrachtingszaak uit 2017. De inhoudelijke behandeling over de verkrachting zou plaatsvinden in juli. Maar Gökmen T. werd op 1 maart van dit jaar voorlopig geschorst uit zijn voorlopige hechtenis als hij zou meewerken aan een dubbel persoonlijkheidsonderzoek van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie (NIFP). Dat gebeurde nadat de rechtbank hem wilde houden, maar het gerechtshof besliste anders. Het hof besloot daartoe nadat T. op een zitting op 27 februari uitdrukkelijk had verklaard ook mee te zullen werken aan een persoonlijkheidsonderzoek en een rapportage van de reclassering.

Eerder had de Utrechtse rechtbank T. op 21 september 2017 geschorst uit zijn voorlopige hechtenis omdat hij niet meewerkte niet mee aan het opstellen van een persoonlijkheidsonderzoek en een rapport van de reclassering. Daarom had de rechtbank op 4 januari 2019 op verzoek van het OM de schorsing opgeheven.

Het onderzoek vond het gerechtshof  noodzakelijk omdat er bij rechtbank en hof zorgen leefden over zijn psychische gesteldheid.

Twee deskundigen

Of het onderzoek al was begonnen is niet duidelijk. Een dubbel persoonlijkheidsonderzoek wil zeggen dat er twee deskundigen onafhankelijk van elkaar tot een oordeel komen. De maatregel was een van de voorwaarden voor schorsing van zijn voorlopige hechtenis.

T. moest zich ook houden aan regels van de Reclassering, zoals een meldingsplicht, en meewerken aan reclasseringsrapport. Hij mocht ook geen contact opnemen met Angelique, de vrouw die aangifte deed van de verkrachting. Zij gebruikte samen met T. vaak cocaïne en af en toe hadden ze seks.

Eerder bericht:

Waarom werd Gökmen T. onlangs vrijgelaten?