OM vindt nieuwe pgp-berichten in Costa Rica

Het Openbaar Ministerie heeft zo rond de 400.000 nieuwe pgp-berichten bemachtigd die op een server in Costa Rica stonden. Dat bleek vandaag tijdens een pro-formazitting in de zaak van de liquidatie van Hakim Changachi (foto) in januari van dit jaar. 

Door Timo van der Eng

Totaal zou het om 400.000 versleutelde berichten gaan die op de server in het Midden-Amerikaanse land werden aangetroffen. Daarvan zou het meerendeel inmiddels zijn ontsleuteld. Momenteel worden die ontsleutelde berichten geanalyseerd. De officier van justite verklaarde vandaag dat er in ieder geval ook berichten tussen zitten die betrekking hebben op de vergisliquidatie van Hakim Changachi en het voorbereiden van een liquidatie in Utrecht.  Het is niet bekend in welke andere zaken pgp-berichten zijn ontdekt. De inhoud van de voor de vergisliquidatie relevante berichten is nog niet duidelijk. Het OM vindt wel dat ze belastend zijn voor de mannen die verdacht zijn. 

Eigelijke doelwit

Het eigenlijke doelwit van de liquidatie in Utrecht is Khalid H. Enkele dagen na de vergismoord op Hakim Changachi werden twee mannen aangehouden die van plan zouden zijn geweest om H. alsnog te liquideren. Beide zaken (de vergismoord op Hakim Changachi en de voorbereiding van de liquidatie van Khalid H.) zijn samengevoegd. Het onderzoek naar de vergisliquidatie heet 09Roos. Het onderzoek naar de voorbereiding van de liquidatie van Khalid H. heet 09Doorn. Khalid H. is inmiddels naar het buitenland gevlucht.

Vijf mannen

In de samengevoegde zaken zitten nu vijf mannen vast:  Nabil B., Ferrel T. en Guyno O. worden verdacht van de moord op Hakim Changachi. Jerrel Z. en Marciano D. zitten vast op verdenking van het voorbereiden van de liquidatie van Khalid H. (die dus werd verhinderd). Een andere betrokkene bij beide zaken was Justin Jap Tjong (foto onder). Hij is echter enkele dagen na de vergismoord op Hakim Changachi zelf geliquideerd. De zaak van Nabil B. stond vandaag niet op de rol. Die van de andere vier verdachten wel. Alleen Jerrel Z. en Ferrel T. waren vandaag aanwezig in de beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp.