OM voorspelt nog meer onheil dan vorige week

Dit weekend mocht De Telegraaf al een gitzwart beeld over de strijd tegen de misdaad uit het jaarrapport van het OM optekenen. Het was slechts de uitgelekte aankeiler. Vandaag gaat het opnieuw en officieel. Wat blijkt? Er is niet 26 miljoen tekort per jaar. Maar zelfs 40 miljoen.

Door @Wim van de Pol

Ofwel de De Telegraaf had zaterdag de uitgelekte versie niet goed begrepen, ofwel het criminele onheil is in een paar dagen ter waarde van 14 miljoen per jaar toegenomen.

Gelukkig is het nu allemaal na te lezen in het Jaarrapport 2015, dat het Openbaar Ministerie – netjes ná het verschijnen van De Telegraaf – nu ook eindelijk zelf heeft gepubliceerd met als titel in het persbericht:

Jaarbericht 2015: een jaar van goede cijfers en van zorgen

Eerste zin in het persbericht:

Net als voorgaande jaren heeft het Openbaar Ministerie in 2015 de maatschappelijke doelstellingen gehaald.

Gelukkig maar.

Zelfkritiek

Het betekent dat volgens het Openbaar Ministerie het Openbaar Ministerie zelf uitstekend heeft gepresteerd. Het doet wat het kan, maar het is helaas kennelijk dweilen met de kraan open: er moet geld bij om de – volgens De Telegraaf – ‘oprukkende’ zware criminaliteit het hoofd te bieden.

Een opvallende boodschap. Het Openbaar Ministerie zelf functioneert dus volgens het Openbaar Ministerie (en De Telegraaf) uitstekend en naar behoren. Ten bewijze voert het persbericht vooral los liggende cijfers aan: 144 miljoen afgepakt (dat is meer dan 91 miljoen), 213.000 strafzaken, 48.500 zaken beoordeeld en 104.400 slachtoffers begeleid.

Van zelfkritiek of relativering is geen spoor te vinden.

Onder de grond

De kern van de roep om meer geld (40 miljoen per jaar) is een volgens De Telegraaf ‘alleszeggende zin’ uit het rapport:

De daling van de geregistreerde criminaliteit bedekt een tekort aan handhaving en kwaliteit in opsporing.

Super-procureur-generaal en hoofd van het Openbaar Ministerie Herman Bolhaar legt het even uit:

Veel criminaliteit zit onder de grond. Je moet het opzoeken om het te zien. Er is geen enkele reden om gerustgesteld te zijn. Om echt goed te onderzoeken wat er speelt en de nieuwe vormen van criminaliteit goed aan te kunnen pakken, moeten we fors investeren.

Bolhaar wil eerst geld om te bekijken ‘wat er speelt’.

Corruptie

Wat Crimesite zaterdag al schreef nog een keer: het is maar waar je de prioriteiten legt.

Het OM wil iedere kast met een wietplantje in Nederland leeghalen maar zegt tegelijk te weinig menskracht en geld ter beschikking te hebben voor de bestrijding van corruptie.

Even vertalen naar het Rotterdamse dossier over corruptie bij de douane. Kennelijk zijn er sinds 2007 signalen over ernstige corruptie bij de douane, en andere (opsporings)diensten in de Rotterdamse haven. Er zijn nu twee douaniers aangehouden.

Door die corruptie kon in die jaren voor miljarden euro’s aan cocaïne Nederland worden binnengetrokken. Ligt dat nu aan geldgebrek, “oprukkende” criminaliteit of aan de aanpak van het OM?

Zie de laatste berichten over dit mega-probleem:

Schaduw van de Hakkelaar in het douane-dossier

Onderzoek tweede douanier strandde in 2011

OM heeft handen vol aan corruptie haven

Hoeveel zebra’s zijn er in de haven?