OM wil Benaouf A. langer in de cel

Het Openbaar Ministerie wil dat de voorziene voorwaardelijke invrijheidsstelling van Benaouf A. wordt opgeheven. A. zit nu een celstraf uit van 12 jaar voor de moord op Najib Bouhbouh. Daar gaat in principe een derde vanaf, omdat A. recht heeft op een invrijheidsstelling onder voorwaarden. Het OM wil daar nu vanaf, zodat A. 4 jaar langer in de cel moet blijven.

Justitie is van mening dat A. zich heeft bemoeid met het plan hem te laten ontsnappen via een helikopter in oktober 2017. Een groep jonge criminelen zou A. hebben willen ophijsen vanaf de luchtplaats van de gevangenis in Roermond. Omdat de politie lucht kreeg van de ontsnappingspoging mislukte het plan. De hoofdverdachten kregen daarvoor 2,5 jaar cel, waar het OM 9 jaar had geëist.

Ontsnappen zelf is in Nederland niet strafbaar. Het organiseren van een ontsnapping is dat wel – maar daarvoor zag justitie tegen Benaouf A. te weinig bewijs. Het OM probeert het nu dus op een andere manier.

Uitgekleed dossiertje

Omdat Benaouf A. zich door zijn bemoeienis met de ontsnappingspoging niet heeft gehouden aan de voorwaarden voor de vervroegde vrijlating, vragen de officieren van justitie de rechtbank hem de ‘voorwaardelijke invrijheidsstelling’ te onthouden. Sander Janssen, de advocaat van Benaouf A. tegen Het Parool: ‘Het Openbaar Ministerie heeft eerder moeten vaststellen dat er onvoldoende bewijs is dat mijn cliënt enige strafbare bijdrage heeft geleverd aan dat ontsnappingsplan. Nu kiest men niet voor een strafzaak, met al die bewijsperikelen, maar voor een uitgekleed proceduretje met een uitgekleed dossiertje om hem netto vier jaar langer vast te houden.’

Netto

Janssen wijst er op dat een netto straf van 4 jaar cel overeen zou komen met een veroordeling tot 6 jaar cel (waarvan A. in principe het laatste een derde deel immers ook weer niet zou hoeven uitzitten). ‘Dat is nogal wat. Er zijn wel zaken waarin gedetineerden niet voorwaardelijk in vrijheid werden gesteld omdat ze bijvoorbeeld niet waren teruggekeerd van een verlof, maar dat ging dan om een aantal maanden. Van een bestraffing zoals hier wordt voorgesteld voor iemand die niet aantoonbaar een misdrijf heeft begaan, ken ik zo geen voorbeelden.’

De zaak dient op 28 juni in de beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp.